Satsar nu även på kulturhus

För att följa med i tidens gång har stiftelsen Byggnadshyttan på Gotland bildat moderbolaget Byggnadshyttan Sverige AB, som ska hålla samman stiftelsens olika näringsverksamheter.

Kalk.

Kalk.

Foto: Simon Paulin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2013-04-24 09:43

Byggnadshyttan på Gotland bildades redan 1986. Då som en stiftelse med syftet att varaktigt säkerställa den hantverkskunskap som behövs för restaurering av äldre bebyggelse.

Bakgrunden till hyttans tillkomst är det omfattande vårdbehovet hos den stora mängden kulturhistoriskt värdefulla byggnader på ön, med de 92 medeltidskyrkorna samt ringmuren och ruiner i Visby som främsta representanter.

– Stiftelsen finns kvar, men vi har bildat ett aktiebolag för att kunna driva verksamheten på ett effektivare sätt, säger Dag Urban Hoas, Byggnadshyttans vd och hyttmästare sedan snart två år.

Byggnadshyttan Sverige AB fungerar som ett moderbolag till Byggnadshyttan på Gotland AB. Det innehåller hela byggverksamheten som tidigare bedrevs i stiftelsen, Byggnadshyttan Kalk AB, där kalk bränns enligt en tusenårig tradition, och Byggnadshyttan Eld AB där man arbetar med alla former av eldstäder.

Bolag behövs

Anledningen är en alltmer expanderande verksamhet och de många samarbeten och relationer som Byggnadshyttan har med kunder och leverantörer.

– I dag bygger mycket på att man verkar från ett aktiebolag i sin verksamhet. Det är även ett bra sätt att dels lyfta entreprenad-delen av Byggnadshyttan, dels att få fram stiftelsens verksamhet med sitt engagemang för kulturhistoriska byggnader, säger Dag Urban Hoas.

Vinsten investeras

Han förklarar att stiftelsen fortfarande äger bolagen i fråga och att vinsten går tillbaka i stiftelsens verksamhet med forskning och utveckling kring byggnadsvård. I de tre dotterbolagen koncentrerar man sig på det praktiska arbetet med byggnadsvård, samtidigt samlas all förvaltning av affärsverksamhet i moderbolaget Byggnadshyttan Sverige AB.

– Vi har vuxit oss större och har börjat jobba med kulturbyggnader på fastlandet, vi anses ha bra kompetens och i en branschvärld där man endast tillåter dem med dokumenterad erfarenhet bli aktuella som entreprenör, där har vi en bra position.

– Samtidigt har vi ingen ambition att bli för stora utan ha kvar hjärta och själ för byggnadsvård. Vi vill inte bli vilken byggare som helst, utan vi vill se till att verksamheten är fortsatt kompetent och effektiv samt att vi har jobb året runt. Det är ont om ”mellanbyggare” för byggnadsvård i dag som förutom byggkompetensen även kan hantera den i dag omfattande byggadministrationen.

En balansgång

I fjol hade Byggnadshyttan mycket jobb i Stockholmsområdet, exempelvis med restaureringen av Ösmo kyrka som betydde arbete nästan ett helt år.

– Vi kommer alltid att utgå från Gotland men vi tänker: varför sitta här och vänta på jobb när vi kan åka dit? Det är för att få en balans över hela året, det kräver en hel del av vår personal men samtidigt får vi mycket uppskattning tillbaka från uppdragsgivarna.

På Gotland är bland annat arbetet med Bergmancentret aktuellt. Kärnan för verksamheten på ön är vård av kulturbyggnaderna. Men Byggnadshyttan är så mycket mer än ”de som restaurerar gamla kyrkor”.

– Vi är en byggverksamhet som andra, som måste vinna upphandlingar för att få nya projekt. Vi tar andra uppdrag för att hålla igång och vara alerta, det kan lika väl vara en privatperson som har något spännande i sin fastighet som de vill att vi ska titta på.

– Vi kan inte sitta och vänta på att kyrkor ska vårdas. Vi har stor kompetens och vi måste hänga med i utvecklingen utan att bli för stora och tappa professionalismen och vår ”själ” för byggnadsvård.

Inom den närmsta framtiden ska man satsa på att synas mer och marknadsföra sig i hela Sverige.

På ett par år har Byggnadshyttan gått från att ha 28 anställda till 45.

– Just nu rekryterar vi några personer på tjänstemannasidan och kommer kanske att fylla på med ett par till på hantverkssidan. Vi tar det ganska försiktigt då vi inte har något egenvärde i att växa, utan vill hålla allt på en rimlig nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!