Skärpta krav på elvärmda hus
Från och med i år höjs energikravet på nybyggda, eluppvärmda hus. Det innebär att en eluppvärmd bostad ska vara minst 55 procent mer energieffektiv än ett genomsnittligt hus i det befintliga bostadsbeståndet.
Passivhus för flera familjer, i vilket ungefär hälften av varmvattnet värms med solenergi. Foto: Passivhus
Foto: Passivhus
Med Boverkets nya krav på energieffektivitet blir skillnaden mellan nya och gamla eluppvärmda hus mycket stor.
Fast om hela bostadssektorn ska energieffektiviseras, så kan politikerna inte nöja sig med att bara ställa hårda krav på nyproduktionen. Det går att spara energi även i gamla bostäder. Enligt uppgifter från Trä- och möbelindustriförbundet skulle sådana åtgärder spara energi motsvarande åtta kärnkraftsreaktorer, eller 40 TWh per år.
Nya hus som byggs i Sverige under ett år utgör cirka 1 procent av hela bostadsbeståndet.
Så fungerar ett energisnålt så kallat passivhus:
Passivhus är en välisolerad byggnad som till stor del värms upp med den energi som redan finns i huset. Värmen i inomhusluften tas tillvara. Dessutom utnyttjas solinstrålning för att värma både hus och varmvatten - när det är möjligt.
I Tollered i Lerums kommun byggdes år 2008 ett passivhus med fyra lägenheter, som har en effektiv FTX-anläggning och solfångare för varmvatten, cirka 40 procent av varmvattenbehovet. Gashällar i köken drivs med biogas och små, friskluftsventilerade kaminer minskar elberoendet under vintern.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!