Sköt om dina kalkstensytor

Marmor och kalksten är känsligt för syror som kan ge frätskador. Använd därför bara såpa eller tvål utan tillsatser. Även salt kan ge frätskador.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-05-21 21:16


En nylagd och obehandlad stenyta ska först mättas med såpa för att ge en skyddande impregnering. Använd mer såpa i vattnet vid de första städningarna, hälften såpa – hälften vatten. Efter fyra till fem strykningar har stenen mättats och fått en fet yta. Överskott av såpa torkas bort med mopp och vatten.
 
Använd så torra städmetoder som möjligt, som torrmoppning och dammsugning. Bunden smuts avlägsnas med naturlig såpa och vatten. Vid regelbunden användning av såplösning får stenen en balanserad porfyllnad som skyddar ytan. Ibland kan man med fördel byta ut såpan mot neutral allrent och vatten.
 
En yta som blivit övermättad av såpa eller tvål blir flammig, matt och kanske även hal. Rengör med vatten och allrent.
 
En polerad yta kan skadas av sura ämnen, exempelvis fruktjuice, vin, ättika eller kolsyra. Torka bort fläcken så fort som möjligt. Det kan vara svårt att återställa den blanka ytan. Bästa metoden är att slipa om hela ytan maskinellt.
 
Man kan också slipa ytan med vattenslippapper eller kloss med diamantkorn och därefter polera med bivax löst i lacknafta eller terpentin blandat med paraffinolja som arbetas in med mjuk duk. Det finns också färdiga lösningar i handeln, kallad ”stenglans”. Pröva alltid på en undanskymd yta först.
Rengöringsmedel som kan skada marmor och kalksten:
Glykolsyra, oxalsyra, ättiksprit, klorin, väteperoxid och kaustiksoda. Tvätta noga med allrent och vatten efter användning.
Rengöringsmedel som inte skadar natursten:
Thinner, blyfri bensin, aceton, lacknafta, terpentin, t-rödsprit, etylacetat, EDTA neutral, ammoniak och polishbort.
 
Läs skyddsföreskrifterna noga och tvätta noga efteråt med allrent och vatten.
 
Städinstruktionerna är hämtade från Sveriges Stenindustriförbund. Där finns även råd om hur olika fläckar tas bort på bästa sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!