Som ett kylskåp - fast omvänt
Vi börjar med att reda ut de olika typerna av värmepumpar. Vi hoppar över den som kallas luft/luft, eftersom den egentligen bara kan användas som ett komplement. Den kan till exempel inte värma upp vatten.
Effektivt. Inte så snyggt men väldigt effektivt är det med värmepumpar.
Foto: Paula Zielinski
Som ett kylskåp
Den värmen tas omhand med hjälp av en kondensor som sedan leder ut varmt vatten till ett radiatorsystem, som element eller golvvärme. Den förångade vätskan har då återgått till flytande form och när den passerar en expansionsventil tappar den trycket och kyls ner till -5°C för att sedan förångas igen. Precis som ett kylskåp alltså, fast man använder värmen istället för kylan.
Skillnaderna i pumparna ligger i hur energin tillsätts i pumpen. De vanligaste är bergvärme, jordvärme, frånluft och uteluft.
Bergvärme
Man borrar ett hål på tomten, 60-200 meter djupt beroende på berggrund och område, och sedan skickar man ner vatten, med bioetanol, i en slang som värms upp i borrhålet. Det räcker med att vattnet värms till ett par plusgrader för att värmepumpen ska ge hög verkningsgrad.
Jordvärme
150-400 meter vattenslang grävs ner cirka en meter ner i jorden på tomten. Jorden tar vara på solstrålningen och värmer upp vattnet som leds runt trädgården.
Frånluft
Genom att ta tillvara den varma luften i huset får man en väldigt hög verkningsgrad.
Uteluft
Trots att det inte känns så ibland, så finns det värme att ta tillvara på i utomhusluften under hela året. Samma princip som de andra pumparna, men med den nackdelen att blir det alldeles för kallt ute så sjunker verkningsgraden kraftigt, och det är ju då man behöver värmen som mest.
Ansök om tillstånd
I vissa delar av Visby får man inte borra för bergvärme och för alla värmepumpar utom luftvärmepumpar krävs en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret. Det är inte heller säkert att det går att borra på just din tomt, det är beroende på berggrund, grundvatten och andra faktorer.
Investeringskostnaden är dessutom stor, så det gäller att du gör en noggrann kalkyl innan du sätter igång, så att du verkligen räknar hem besparingen. Effekten som går att ta ut beror också på hur tätt det är borrat, men det är mest ett problem i täta villaområden.
Är bergvärmeanläggningen optimalt anpassad kan du räkna med att årsförbrukningen minskar med två tredjedelar jämfört med eluppvärmning. Besparingen kan för en normalvilla bli så stor som 17 000 kronor per år.
En värmepump av sorten luft/vatten måste ofta kompletteras när det är som kallast ute. Men ofta kan det räcka med en braskamin eller elpatron. Vi pratar om -15°C och kallare.
Komplettera
Det är inte värt att sätta in en värmepump som klarar de extrema temperaturerna, det är billigare att komplettera med andra värmekällor.
Vad kostar det då att sätta in en värmepump? Bergvärme är dyrast, eftersom det kostar pengar att borra hålet, så räkna med allt mellan 130 000 och 180 000 kronor, inklusive allt. Jordvärme är lite billigare, och en luft/vatten kan kosta från 60 000 kronor. Glöm inte att räkna in eventuella räntor och amorteringar i kalkylen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!