Svår balansgång att energieffektivisera

Energibyråns VD Roland Jansson och byggnadsantikvarie Anna Samuelsson.

Energibyråns VD Roland Jansson och byggnadsantikvarie Anna Samuelsson.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-10-13 04:00
Det säger byggnadsantikvarie Anna Samuelsson vid konsultföretaget Energibyrån med huvudkontor i Visby.

För några veckor sedan befordrades teknologie doktor Tor Broström till professor i kulturvård vid Högskolan på Gotland. Professor Broström är föreståndare Centrum för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader (CEK) som bedriver forskning, utveckling, utbildning och information om energieffektivisering och inomhusklimat i kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Men Tor Boström är även engagerad i konsultföretaget Energibyrån där forskningsresultaten omsätts i pratisk verksamhet.
- Vi har en unik kompetens när det gäller uppvärmning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, konstaterar Anna Samuelsson som är företagets byggnadsantikvarie. De andra drygt halvdussinet medarbetare är tekniker och ingenjörer.


Kyrkor på Gotland
Energibyrån har bland annat arbetat med gotländska kyrkor.
- Problemet är att inomhusklimatet ofta är både för fuktigt och för torrt, säger Anna Samuelsson. På sommaren blir det för fuktigt och när man sedan under den kalla årstiden värmer upp kyrkorummen när de skall användas blir det ofta för torrt.
Att ha en lämplig grundvärme i kyrkorna blir ofta dyrt då man på många håll har direktverkande elvärme. Problemet är detsamma med många gamla hus som blivit fritidshus.
- Luft-luft-värmepump är ett relativt billigt sätt att hålla en låg grundvärme men då måste man vara försiktig med hur och var man installerar så pumpen inte förfular vare sig inne i kyrkorummet eller på utsidan, förklarar Anna Samuelsson.


Hus på landsbygden
Anna Samuelsson arbetar även med ett projekt på Högskolan, som nu är i startfasen. Det
handlar om innerklimat och energieffektivisering i äldre hus på den gotländska landsbygden.
- Vi håller som bäst på att välja ut lämpliga hus, både sådana som används året om och sådana som blivit fritidshus. Det här är ett samarbetsprojekt som drivs även i Estland och Finland och här kommer vi framförallt att titta på traditionella gotlandshus, säger Anna Samuelsson.
- När det gäller energieffektivisering kan man ofta göra en hel del vinster genom förbättringar på husets täthet som inte påverkar byggnadernas utseende. Men det handlar också att ha rätt värmekälla för husets användning och att värmeanläggningen är rätt injusterad.


Deklarationer
Men Energibyrån arbetar inte bara med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. När företaget startades 2007 var den primära arbetsuppgiften att hjälpa till med energideklarationer. Syftet med den nya lagen som infördes 2006 i enlighet med ett EU-direktiv är bland annat att sänka energiförbrukningen i hus samt att minska utsläppen av växthusgaser.

- Energibyrån är ett ackrediterat kontrollorgan för energideklarationer i enlighet med Boverkets krav och fyra av oss som arbetar här är certifierade att utföra energideklarationer, berättar Hans Romehed.
Förutom energideklarationer arbetar man med utredningar och kontroller av olika slag för att hjälpa fastighetsägare och företag att spara energi. Just nu har man ett uppdrag för ett tillverkningsföretag som har nio fabriker i fem olika länder.
- Vårt uppdrag är att se över hela verksamheten vad gäller energi och miljö. Hur kan man spara energi när det gäller uppvärmningen förstås men även när det gäller arbetsprocesserna.
Energibyrån ägs av fem av medarbetarna samt Länsförsäkringar Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!