Ta kontroll över din energiförbrukning
Annelie Othberg och hennes familj funderar på att sälja deras hus i Ganthem. En energideklaration är därför ett måste.
I badrummet undersöks fönster, ventiler och varmvatten. Om temperaturen i beredaren sjunker under 55 grader finns risk för legionellabakterier i vattnet. Annelie Othbergs badrum får godkänt.
Foto: Mona Staflin
Annelie Othberg och Hans Romehed slår sig ned på altanen och går igenom frågeformuläret. Årsförbrukning av el, typ av uppvärmning, källare eller torpargrund, antal personer i hushållet, och så vidare. Familjen har en elförbrukning på cirka 7 000 kWh per år samt vedpanna. Veden köper de billigt, i okapade längder, som ger en beräknad kostnad på cirka 30 öre/kWh. Frånsett den tid och det arbete vedeldningen kräver är den något av det mest ekonomiska man kan ha, särskilt om man har egen skog.
En lång lista
Annelie Othberg svarar på frågorna så gott hon kan. Den äldre delen av huset är byggt 1874 och någon källare finns inte. Är golvet isolerat mellan trä och sten? Inte lätt att veta, sådant tänker man kanske inte på.
- Även om det är kallt i huset på morgnarna så är det aldrig iskallt på golvet, som det ofta är i så gamla hus, säger Annelie fundersamt.
- Då är det säkert reglat och trägolv lagt ovanpå stengrunden med lite sågspån i mellan, säger Hans Romehed och antecknar.
De går igenom listan innan de tittar på huset. Har några tillbyggnader gjorts och i så fall när? I vilket skick är fönstren? Listan är lång.
Energibov
Efter en snabb titt på fönster och ventiler på husets utsida går de in i köket. Kopplade tvåglasfönster får godkänt, men listerna kan gärna bytas för att minska drag och värmeläckage. Annelie Othberg är medveten om att fönstren är lite dåliga.
- Vi har varit i valet och kvalet om vi ska byta fönster eller inte. Man vill ju inte smacka upp vad som helst i ett så här gammalt hus.
Fönster är alltid en energibov, hur moderna och bra de än är. Men att bo utan fönster är nog inget alternativ för de flesta.
- Som energiexpert skulle jag säga att man inte ska ha några fönster! Men det är knappast realistiskt att återgå till skottgluggar, säger Hans Romehed och skrattar.
Medvetenhet
En energideklaration handlar inte bara om att sänka energiförbrukningen, utan att bli medveten om vart energin förbrukas och vart den läcker ut från huset. Men det finns ytterligare en faktor som är ack så viktig - fukt. Ett helt tätt hus skulle i stort sett inte läcka ut någon energi alls, men utan ventilation skulle fukten förstöra huset med svamp och mögel.
Vinden är ändå det viktigaste att titta på när det gäller energiläckage. Hans Romehed lyfter den lilla luckan i taket på övervåningen och sticker försiktigt upp huvudet i mörkret. Med ficklampa inspekterar han isolering och takbalkar. Cirka 25 centimeter isolering är helt ok tycker Hans Romehed, på nybyggnation använder man idag 40 centimeter.
- Jag kommer att räkna på att lägga till 20 centimeter, men jag tror inte att det kommer att löna sig. Ni har så billig uppvärmning, säger han.
Lönsamhet
I uppdraget att utföra energideklarationer ingår att man som energiexpert bara får lämna kostnadseffektiva åtgärdsförslag. Ett åtgärdsförslag bedöms vara lönsamt om besparingskostnaden är lägre än energipriset man betalar.
- Vi lämnar alltid en rapport extra förutom deklarationsrapporten till kunden med lite förslag som vid ett annat tillfälle kan vara lönsamt, typ förändring av energipris eller vid ombyggnad, säger Hans Romehed.
Hans bästa tips
"En grad sänkning av uppvärmning ger 5 procent lägre uppvärmningskostnad. För en normalvilla, med en totalförbrukning på 20 000-25 000 kWh/år innebär det en besparing på cirka 1 000 kronor per år.
"Största besparingen se till att alla värmesystem är rätt inställda: att cirkulationspumpen till ett vattenburet system är rätt inställd; att luft/vattenvärmepumpen jobbar så mycket som möjligt så att inte elpatronen går igång i onödan; att framledningstemperaturen (den värme som går ut till radiatorerna) är lagom och jämn i hela systemet. Ta hjälp av exempelvis en energiexpert.
"Om vattenberedaren behöver bytas, passa på att byta till en frånluftspump. Den cop-värde 3 (coefficent of performance), jämfört med vattenberedaren med cop-värde 1. Frånluftspumpen producerar tre gånger så mycket energi som den förbrukar, medan vattenberedaren förbrukar lika mycket som den förbrukar. Komplettera vedpannan med solfångare är också en mycket miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ.
"Att byta äldre elradiatorer mot moderna radiatorer med elektroniska termostater lönar sig efter cirka ett år. Ett bra alternativ om det är en för stor investering att byta till ett vattenburet system.
"Se till att ventiler öppnar och stänger som de ska . Byt till moderna termostatventiler som tar hänsyn till solinstrålning och egenvärme.
"Tilläggsisolera på vinden med hjälp av yrkeskunnigt folk. Ett billigt sätt att hålla värmen kvar i huset. Ska man ändå renovera ett rum, passa på att tilläggsisolera väggarna.
"Tänk på elen! Stäng av alla apparater som står på i stand by-läge, exempelvis datorer, TV-apparater, mm. Det finns trådlösa mätinstrument, som kostar ca 1 000 kronor, att köpa som kan mäta varje apparats verkliga elförbrukning i realtid. Medvetenheten gör ofta att man sänker sin elförbrukning.
"Täta alla fönster.
"Byt alla glödlampor till lågenergi.
"Spola inte varmvatten i onödan. Byt till snålspolande blandare och toaletter.