Ta vara på doften av
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Sol och värme
Lavendel trivs där det är riktigt varmt, torrt och soligt. Ge plantorna väl dränerad sandblandad jord och en någorlunda skyddad växtplats. De mår bra av en liten ansning på våren för att de ska hålla sig snygga och täta och blomma rikligt i vackert rundad form under sommaren. Bor du långt norrut, där klimatet är för strängt, kan du odla lavendel i en större kruka som du tar in på vintern.
Både i mat och bukett
Lavendel ska skördas när blommorna är knappt utslagna och väderleken torr. Plocka blomställningarna och bunta dem till buketter som du hänger till tork. Lavendel är användbar till mer än man kanske tror. Klassiskt är att fylla en liten tygpåse med torkade lavendelblommor och lägga i garderober och linneskåp, det doftar ljuvligt.
Men du kan också knipsa av ett par kvistar färsk lavendel att lägga bredvid köttet på grillen. I den berömda franska kryddblandningen Herbes de Provence ingår några nypor torkade lavendelblommor tillsammans med bland annat timjan, rosmarin, kyndel och lagerblad.
Bitter smak
För mycket lavendel kan ge bitter smak, så var sparsam när du provar dig fram med egna örtblandningar.
I buketter finns det däremot ingen som helst anledning att vara sparsam med det bedårande blålila. Blå lavendel, limegrön daggkåpa och en eller ett par pudrigt rosa rosor är nog den vackraste kombination av både färg och form man kan skapa av trädgårdsfynd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!