Tips för dammbygge
Dammduk, betong eller färdiga plastbaljor är vad man grundar med. Något som kan vara värt att tänka på med barn i närheten är att inte göra dammen djup, eller att avgränsa den. Växter och sten runt dammen skapar inte bara en fin miljö, det gör det också svårare att springa rakt ut i vattnet.
En grund damm formad som ett tefat med långsluttande sidor anses inte farlig, enligt Boverket kan det tvärtom ses som ett "tillskott i lekmiljön". Dessutom blir trycket mot sidorna mindre om vattnet får frysa under vintern. För växter som trivs bäst i djupt vatten kan en grop göras i mitten.
Med tanke på ovanstående anser Helge Lundström i sin bok "Sten, vatten, växter" att många av de färdiga plastdammarna är "rena fällor för mindre barn". När han bygger dammar använder han oftast betong som bottenmaterial.
Betongen måste vara vattentät och luftinblandad och är inget han blandar till själv. Vid beställning heter den K 30 VT, och sommartid ska den på grund av värmen innehålla härdningsfördröjning. Helge Lundström menar att betongen är mer beständig och inte sätter sig under stenars tyngd så som dammfolie kan göra.
För att slippa betongens gråhet och få botten att se naturligare ut färgas den svart. Helge Lundströms recept är en del oxidsvart färgpigment blandat med två delar cement. Detta rörs ut i vatten till vällingkonsistens. Strykes på med bred moddlare eller kalkborste medan betongen ännu är fuktig.
För att vattnet i dammen inte ska bli för varmt är det bra om den inte ligger i full sol dagen lång. Välj en plats som känns naturlig och lättillgänglig. Undvik alltför stora träd i närheten med tanke på att rötterna kan förstöra bottenmaterialet och för att slippa alltför mycket löv i dammen på hösten.
Löv som faller i vattnet ska tas bort på hösten eftersom nedbrytningen stjäl syre så att fiskarna kan dö och alger får mer näring att frodas av. Alger gynnas också om pH-värde i vattnet är högre än 6,5-7,5. Torv eller kornhalm sänker pH-värdet. Alger ska håvas bort med jämna mellanrum.
En pump som håller vattnet i rörelse och syresätter det minskar också risken för algbildning. Pumpens kapacitet avgörs av dammens och vattenflödets storlek Men eftersom dammen fungerar som ett slutet biologiskt system finns många tänkbara orsaker till obalans, och hur man kommer till rätta den.
Utbudet av växter i, vid eller på vatten är stort. Här gäller det att hitta en kombination av blad och blommor som man tycker om och kan sköta. Om man förberett med planteringsfickor när dammen byggdes kan man skippa
korgar eller andra typer av
containrar som kan se onaturliga ut.
Planterandet går enklast innan vattnet har fyllts på. Börja där det är som djupast och täck gärna planteringsjorden/leran med grus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!