Trädgård v 10

Fröer och växelbrukFrönyheter är mest nya sorter av kända blommor och grönsaker. En del kan till och med vara sådant som funnits tidigare men rationaliserats bort och nu får en renässans i den ökade önskan om mångfald.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-03-03 08:16

En frökatalog för hundra år sedan hade ett omfattande sortiment. När mer rationella odlings- och skördemetoder vann terräng krympte utbudet, eftersom man till exempel ville att morötter skulle se likadana ut och vara klara för skörd samtidigt. Men så har intresset för variationerna återkommit, liksom önskan att bevara sorter som använts tidigare.
För detta finns organisationer som POM, programmet för odlad mångfald, som samlar in och bevarar gamla växter. Och i tisdags invigdes ”Domedagsvalvet” på Svalbard, där över fyra miljoner fröer från hela världen ska bevaras i frysrum i berget åt eftervärlden. Ett sätt att bland annat försäkra sig om att det finns mat för kommande generationer i händelse av globala naturkatastrofer.
Förra veckan nämnde jag några av årets nyheter bland dahliorna. Rotknölarna kan antingen planteras på friland under maj-juni, eller drivas i kruka innan de planteras ut för att få tidigare blomning. Gallra i så fall bort några av skotten, spara minst tre av de kraftigaste så blir blomningen bättre.
Bland årets grönsaksnyheter finns en gul, stor rädisa med mild smak och en mix av morötter i olika färger. En brytböna där baljorna kommer ovanför bladen och underlättar plockning låter lockande, liksom en mycket tidig och extra söt sockerärt.
Bland blomsterfröernas variationer av kända växter är det inte många som väcker mitt ha-begär. Letar man på nätet och i frökataloger från firmor som inte finns i handeln så blir utbudet större. Perennen ”Djävulstobak” låter utmanande. Men den är inte tobak (Nicotiana), utan heter Lobelia tupa.
Den kommer från Chile där Mapuchefolket anser den helig. Purpurlila stjälkar bär långa, silvergröna och spetsiga blad med röda blommor samlade i toppen. Ljus och frostfri vinterförvaring rekommenderas.
Både grönsaker och jord mår bäst av växelbruk. Trädgårdslandet delas i minst tre eller fyra skiften där grödorna byter plats. Det bästa är att det går minst sju år innan till exempel kål odlas på samma plats igen, för att undvika klumprotsjuka. Vill man inte ha sju skiften kan man åtminstone byta plats på raderna inom en bädd.
Det är bra om jorden aldrig är bar. Man kan täcka mellan raderna med gräsklipp och annat, och man kan så i omgångar. När något är färdigskördat kan man så in gröngödsling, vilken man sedan myllar ner.
Ett förslag till växelbruk är att skifte ett gödslas mycket för odling av bladväxter som kål, spenat, mangold med mera. Året därpå odlas där rotfrukter med mindre näringsbehov. Bladväxterna flyttas ett steg till skifte fyra.
Tredje året har man potatis på skifte ett, rotfrukter på skifte fyra och kål på skifte tre.
Fjärde året odlas baljväxter som ärter och böner på skifte ett. De kan binda luftkväve och har mindre gödslingsbehov. Mylla ner hela växten efter skörd. (Kål  på skifte två, rotfrukter på skifte tre och potatis på skifte fyra.)
Femte året odlas bladväxterna åter på skifte ett, och baljväxterna på skifte fyra, och så vidare. Man kan också ha ett separat skifte för perenna grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!