Nordiska trädgårdar är det återkommande namnet på mässan, där allt som på något vis kan förknippas med trädgård visas och säljs.
Från krukväxter, plantor och fröer, till utedass, vedklyvar och vietnamesiska hattar. Ni vet, sådana där trekantiga med band under hakan, ett bra solskydd när man rensar ogräs i trädgårdslandet.
Man kan lätt spendera en hel dag på mässan. Montrarna är oräkneliga, visningsträdgårdarna inspirerande, men plånboken kan bli tunnare. Man kan vila med en fika, eller lyssna på föreläsningar på tema trädgård som hålls från tre olika scener. En upplevelse väl värd att någon gång ta del av.
Man kan härifrån göra en endagstur dit. Båten till Nynäshamn på morgonen och pendeltåget till Älvsjö. Mässan ligger granne med stationen och man är framme vid lunchtid. När de stänger är det lagom att ta pendeln tillbaka till Nynäs och kvällsbåten hem. Tänker man handla mycket kanske bilen måste med.
Ett tips är att besöka mässan torsdag eller fredag då det är lite mindre folk och trängsel än under helgen.
Mässan kan betraktas som ett vårtecken, bland alla andra som nu dyker upp tidigare än vanligt. Ett sådant är att svensk gurka, från Slite växthus, sedan ett par veckor finns i butik.
En tumregel när man sår eller planterar lökar är att de ska ner tre-fem gånger sin egen storlek i jorden. Men vissa fröer är ljusgroende och ska inte täckas med jord. Sådant brukar anges på förpackningen. Liksom om det är en sort som behöver köldbehandlas för att gro. Då ställer man förslagsvis sådden utomhus eller i kylskåp några veckor innan de får stå i rumstemperatur.
Använd såjord eftersom plantjord innehåller för mycket näring för de små liven. Det går också att blanda ut plantjord med sand till sådden. Att också blanda i ett substrat som exempelvis vermiculite gör jorden luftigare och plantorna växer lite bättre.
Plastbackar som man köpt frukt i, halva mjölktetror eller tomma toarullar är kärl som kan användas i stället för köpta sålådor. Till exempel kålplantor i toarulle kan planteras som de är, rullen vittrar bort.
Jämna till jorden och vattna ordentligt innan du sår. Om man vattnar efteråt spolas fröna lätt omkring. Täck sådden med plast, men ta bort den när det börjar grönska. Annars kan småplantorna ruttna.
På grodden utvecklas först de så kallade hjärtbladen. Sen kommer karaktärsbladen, olika för varje växt. Då är det också dags att ”skola” plantorna, det vill säga plantera om dem i näringsrikare jord, antingen med större avstånd i en låda eller i varsin liten kruka. Allt eftersom plantan blir större kan en omplantering till behövas.
Ett sätt att rationalisera bort den första omplanteringen kan vara att så fröna glest, eller ett och ett i kruka, med plantjord i botten och såjord, eller vermiculite, överst. När plantan växer till letar sig rötterna ner till den näringsrikare jorden.