Trädgård v 12

Om du åker till Gran Canaria så besök den botaniska trädgården. Den är med sina 27 hektar Spaniens största, och den ligger sju kilometer utanför ”huvudstaden” Las Palmas.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-03-17 13:40
Det var den svenske botanikern Eric Sventenius som lanserade idén om en botanisk trädgård där i början av 1950-talet. Han bodde själv på ön och såg trädgården som ett sätt att visa, och bevara, inte minst de omkring 500 endemiska arter som finns på Gran Canaria.
(Endemisk innebär att den bara finns där.)
Bara den svenska kopplingen gör parken intressant.
Den rymmer många typer av natur i det bergiga landskapet och växterna finns i sin naturliga miljö såväl som på områden skapade för att motsvara deras krav. Det går att ta sig dit med buss i stort sett oavsett var på ön man för tillfället bor.
Själv tog jag och sonen en dagstur med den lokala bussen upp i bergen. Olika stopp och bussbyten gjorde det möjligt att besöka platser längs vägen, överväldigas av landskapet och titta nära på växtligheten. Blommande mandelträd fick oss att hoppa av i en by som vi sen inte riktigt visste hur vi tillräckligt fort skulle ta oss ifrån. Det blev tummen, och lift till högsta punkten med några andra turister.
På väg ner mot Las Palmas fanns busshållplatser vid den Botaniska trädgården. Efter några eftermiddagstimmar där blev det kvällsbesök i staden innan lokalbussen tog oss hem till den tillfälliga lägenheten.
Sticklingar och frön vill man kanske ta med sig hem från platser man besöker. Men man får inte ta dem utan lov i botaniska trädgårdar. Och det finns en del restriktioner kring vad man får ta med sig från olika länder, främst för att skydda hotade arter och mot smittspridning. Utförlig information finns hos Jordbruksverkets växtinspektion.
Hur ska vi bli av med rosrosten som våra Nina Weibull har drabbats av?
Det undrar Irina Sahlén som hittills inte lyckats bli av med de orangea
prickarna på bladen.
Som alltid är de förebyggande åtgärderna viktiga. Luftigt runt plantorna, vattna på jorden men inte på bladen, bra jord och näring, plocka bort och bränn angripna blad. Besprutning hjälper bäst på våren och upprepas några gånger, innan angreppet är etablerat, och kan kompletteras på senhösten.
Åkerfräkenavkok är rikt på kisel. Det gör växterna motståndskraftiga och är bra mot svampangrepp. Ett annat tips är en flaska Atamon, eller en deciliter rödsprit, till tio liter vatten och en skvätt såpa, vilket duschas under bladen.
Det finns olika medel att spruta undersidan av bladen med, där ”rosten” sitter. Ett heter Binab, men hör i handeln vad som finns.
Bio-Balans heter ett substrat som är bra att blanda i jorden. Det innehåller bland annat Trichodermasvamp, vilken angriper skadesvampen. På nyttodjur.se finns mer information om biologisk bekämpning.
Var sparsam med kväve och missa inte kalium. Speciellt till höstgödning av rosor är fosfor och kalium bra, P och K. Lavendel planterad vid rosorna anses vara välgörande.
Ta bort eventuell täckning och beskär rosorna när björken har ”musöron”.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!