Barrväxter beskärs lämpligen under våren, eller i augusti och september.
Tuja används ofta till häck, och den tål att beskäras ganska hårt. Det bör i så fall göras nu i april, eller i september. Tänk bara på att att inte kapa den upptill innan häcken har fått önskad höjd.
Det gäller för alla häckväxter med genomgående stam, alltså olika typer av trädplantor, till skillnad mot buskväxter, som används till häck. Har man en friväxande häck, till exempel syrén eller schersmin, så kan man nöja sig med gallring.
Lökväxter som blommar nu under våren kan få en dos av kväverik gödning, exempelvis blodmjöl eller hönsgödsel. Klipp sen bort de vissna blommorna så att det inte går åt näring till att sätta frö. Men låt bladen vara kvar och vissna. De samlar ny energi till löken för kommande år.
Är trädgårdsjorden sandig så behöver den oftast gödslas flera gånger under en säsong. Sandig jord håller fukten dåligt, den vattnas ofta och näringen försvinner. Glöm inte heller att gödsla krukplanteringarna flera gånger för att det ska bli så där prunkande som man föreställt sig.
När björkarna har ”musöron” är det dags att klippa ner och gallra rosor. Om de varit täckta mot kylan så tas det bort. Men här på Gotland klara sig de flesta rosor oftast utan täckning.
Olika typer av rosor beskärs lite olika. Tumregeln är att lämna grenstumpar med tre till fem ”ögon”, det vill säga knoppar, och lika många grenar. Gallra bort de klenaste eller döda helt och hållet, och spara grenar som växer utåt. Titta också på knopparnas placering och klipp ovanför en som är riktad utåt.
Den förädlade övre delen på stamrosor bör packas in med torr torv som skydd mot vinterkylan. De beskärs lindrigare än rabattrosorna, från förädlingsstället högst upp på stammen sparas tio till femton knoppar.
På klätterrosor gallras skadade eller frusna grenar bort. De kan föryngras genom att man kapar gamla grenar en liten bit ovanför marken men lämnar kvar unga, friska skott.
För remonterande buskrosor, som blommar hela sommaren på årsskotten, kan det räcka med att ta bort gamla eller svaga grenar. De som lämnas kortas in med en tredjedel.
Hur blir man av med murgröna som håller på att ta över hela trädgården?, undrar Cecilia Stumle.
Det är nog så, som hon också skriver, att en hel del manuellt arbete krävs. Kapa och dra revor, och ansa det som växt upp i träden. Murgrönan parasiterar inte, men kan bli så vidlyftig och tung att trädet knäcks.
Kajsa Sundberg
kajsa.sundberg@gotlandsallehanda.se
0498-20 25 50
Trädgård v 14
Vårstäda och klipp rosorNu i april sätter trädgårdslivet igång på allvar. Dags att vårstäda, klippa bort vissna perenner från förra året, börja gödsla och så tidiga grödor. Ännu finns tid att beskära träd och gallra buskar och häckar. Men vänta med den första häckklippningen till midsommar. Den andra görs tidigt på hösten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!