Trädgård v 15

Använd alla sinnen I ”Botan” finns en törel med det ståtliga namnet Euphorbia characias ssp. wulfenii ’Jimmy Platt’. Den trivs bäst i medelhavsvarmt klimat, men har klarat sig många år i den skyddade parken här.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-07 14:51

När jag för några år sedan guidade en grupp lågstadieelever där så både kände och luktade vi på växterna. Till exempel lammöron är ju mjuka och gosiga. Att ta med alla sinnen i umgänget med växtligheten förstärker relationen betydligt.
Den drygt halvmeterhöga töreln på Solvisarplan blommar nu under tidig vår. Ett barn luktade på blommorna och utbrast ”det luktar som i lärarrummet”. Härlig beskrivning! Visst är det så man kan associera till den växtens tydliga mockadoft.
En annan vacker perenn är höstsilveraxet (har kallats både Cimicifuga simplex ’Brunette’ och C. ramosa, ska nu ha bytt släktnamn till Actaea).
Hur som helst. Bladverket blir minst halvmeterhögt och brunviolett, stänglar med små vita blommor i långa ax reser sig dubbelt så högt. Dekorativt. Den är härdig och trivs bäst i halvskugga, men går också i sol om den får tillräckligt med mull och fukt.
Men doften! Då i september-oktober när naturen går mot vila är det både överraskande och välgörande att känna doften av smultron.
Så glöm inte att ta på dina växter, och att stoppa nosen i dem.
Nu under våren är det lämpligt att plantera om, och kanske dela, perenner som står fel, har blivit gamla och glesa, eller täta. Men vänta till hösten med att flytta de vårblommande.
Kan man inte bärga sig så går det att flytta en planta ”utan att den märker det”. Om jorden är fuktig så att en rejäl jordklump med rotsystemet i kan tas upp och snabbt sättas i en i förväg grävd planteringsgrop så brukar det gå bra. Om rötterna inte störs ”märker” inte plantan att man flyttat den.
Har man däremot mycket envist ogräs i jorden så kanske man till och med ska skölja av rötterna med vatten för att inte flytta med ogräset.
För tredje året i rad presenterar ett antal organisationer i trädgårdsbranschen den så kallade Mästarrabatten. Där ingår företrädesvis perenner, men även buskar och lökväxter för att ge stomme och fägring så länge som möjligt.
Årets mästare är Henrik Morin, planteringen kallar han Ormbunkar och Vänner. Växtförteckningen går att hitta på nätet, www.mastarrabatten.se, och kanske i din växtbutik.
Med tanke på färgskala, läge och jord för de växter som ingår i kompositionen skulle höstsilverax passa bra i planteringen. Det är också ett av syftena med ”mästarrabatten”, att man ska inspireras men sen kunna ändra allt eftersom det passar ens egen smak och trädgård.
Bland perennerna i årets rabatt ingår, förutom olika arter ormbunkar, höstanemon, astilbe, flocknäva, rödbladig alunrot och blomsterfunkia. Alla vill ha ett ganska skuggigt läge och mullrik, väldränerad men fuktighetshållande jord. Inget för torra sandjordar eller styva leror.
En av buskarna som föreslås är vingbenved, en favorit med sin fantastiskt röda höstfärg.


 
Kajsa Sundberg
kajsa.sundberg@gotlandsallehanda.se
0498-202458

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!