Trädgård v 17

Mossa i gräsmattan? Ett bra sätt att bli av med bekymret är att strunta i det.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-21 10:20
 Mossan är grön och mjuk, accepterar man den så slipper man den ojämna kampen för att bli av med den.
Speciellt i skuggiga, fuktiga lägen trivs mossan, men inte gräset. Nu på våren syns mossan mer för den börjar växa vid lägre temperaturer än vad gräset gör.
Satsa på att få gräset att trivas. Kväverik gödning och organiskt material, vilket ger bra mullhalt och gör jorden lucker och syrerik, är en förutsättningen för att gräset ska växa sig starkare än mossan. Gödsla vår, sommar och höst, men mindre kväve på hösten.
Mossa lär inte gilla att man sprider aska på den. Men att försöka kratta, mossriva, bort den gör snarare att sporerna sprids.
Klipp inte gräset mer än en tredjedel av dess längd åt gången. Knivarna ska vara vassa så att stråna skärs, inte slits, av. Och låt klippet ligga.
Järnfosfat mot sniglar och tynande fjärilsbuskar frågar Anna-Stina i Klintehamn om.
Det ska finnas ett par snigelpreparat med järnfosfat i handeln. Pulver som strös ut så sniglar kommer åt att äta av det, för att sedan dö. Ska kunna användas även i ekologisk odling. Men fåglar lär också äta av det om de kommer åt.
Annat som kan ha effekt är att strö exempelvis aska eller kalk runt växterna (i måttliga mängder), sniglar vill inte krypa i det. Man har också upptäckt att malda hästkastanjer ogillas av sniglar.
Ölfällor kan vara effektiva. Häll lättöl i plastburkar med lock och ett lagom stort hål i kanten under locket. Burken sätts i jorden så att hålet kommer i höjd med ytan. Sniglar gillar öl, kryper in och drunknar. Töm ofta.
Eller lägg plankor, plastbitar eller liknande på jorden. Sniglarna söker sig till mörkret och fukten, sen kan man plocka bort dem. Men alla sniglar är inte av ondo, om de inte blir för många.
Beträffande fjärilsbusken (eller syrénbuddleja) så kan den klippas ner varje vår för att bli frodig. Lämna några decimeter så att helst en bit av fjolårsveden blir kvar.
Leta redan nu efter röda liljebaggar i rabatterna, och oskadliggör dem, så att de inte äter upp liljeväxterna. Äggsamlingar hittas på undersidan av bladen, liksom larverna. Kläm ihjäl dem också. Kladdigt, larverna täcker sig med avföring så inte ens fåglarna vill ha dem, men ofrånkomligt. Åtminstone två kläckningsomgångar per säsong brukar baggarna hinna med.
Förgro potatis ljust så att groddarna blir korta och livskraftiga.
Med en hink (som ett litet drivhus) över rabarberstånden blir den extra tidig och mjäll.
Så grödor som dill, sockerärt, sallat och spenat i omgångar nu under våren så att skörden blir längre.
Späda nässlor, maskrosblad, kirskål, ramslök, och förstås kajp, kan bli goda soppor, sallader och pajer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!