Så skriver en av vinnarna i bildgissningsfrågan. Mållspenatfrön är nu på väg med posten, lycka till även med den sådden!
Anna-Stina skriver, och frågar, en del annat också. Bland annat undrar hon vad den gula blomman på bilden är, och om den är vanlig.
Det ser ut att vara skogsvallmo, Hylomecon japonica. Som Anna-Stina skriver, så vissnar den ner efter blomningen nu på våren. Inte helt ovanlig, men inte heller någon raritet. Den finns förresten på ”tempelkullen” i Botan i Visby.
Hon berättar också att hon provsått frön från gamla fröpåsar och att tomaten Earlyana från 1991 ännu grodde. Vidare att hon beskurit fjärilsbusken enligt anvisningar i en tidigare trädgårdsspalt och att den nu bryter med nya skott från både stammarna och jorden.
En av hennes frågor rör en orangefärgad åkomma på till exempel mandelblom och kaipar.
Det låter som en svampsjukdom som kallas rost.
Hon har också sett att delar av körvelns blad blir vita, men ser ingen ohyra.
Det rör sig nog om fenomenet ”partiell klorofyllmutation”. Delar av bladet saknar klorofyll och blir då vitt i stället för grönt. Inget farligt.
Anna-Stina har också planterat ut en före detta bonsai-planta av Ginkgo biloba. Den är nu meterhög, men hon undrar varför den inte får något nytt toppskott.
Det kan bero på att den varit hårt beskuren. När man toppar en växt så bryts den ”apikala dominansen”. Man kan säga att hormonerna som styr tillväxten i toppen då jobbar åt sidorna i stället, där andra knoppanlag finns som lättare växer ut. Så som man gör för att få mer greniga och buskiga plantor.
Till sist undrar Anna-Stina varför hennes Maglemer-äppelträd växer dåligt och får små, missbildade och gråludna blad. Hon hittar ingen ohyra och har försökt med limrand runt stammen och besprutning med Pyrosol, utan resultat.
Med hjälp av bilden kanske någon läsare vet?
Trädet ser ut att vara planterat i skogsmark, bland vitsippor och annat. Jorden där tror jag förvisso inte är de bästa förutsättningarna för ett äppelträd.
Jag ska fördjupa mig i detta, men tror ändå att det handlar om någon sorts ohyra (och/eller möjligen näringsbrist), som loppor eller frostfjäril. Den sistnämnda kryper upp i träden under hösten. Bådas ägg övervintrar i träden och kläcks vid knoppsprickningen.
trädgård v 23
Hej!Så himla kul att jag gissat rätt! Bara ett par dar innan jag läste om det hade jag sått gyllenlack-frön jag tog hos grannarna i fjol. Där har de blommat, gula och röda, utanför någon före detta rabatt i flera år. De växer i rena rama singlet utanför husväggen. Fröna grodde rekordsnabbt och jag har nu mängder av plantor på gång. Får se hur de kommer att trivas hos mig.Med gröna hälsningar från Anna-Stina i Klintehamn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!