trädgård v 27

Växter som trivsCornichoner. Små, läckra gurkor i lag kryddad med fransk dragon. Tipsade i spalten för ett par veckor sedan om några favoritkryddor, här kommer ytterligare några idéer.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-06-30 14:14
Visst finns det färdiga gurkburkar att köpa, men det är inte så dumt att sylta och safta lite själv. Man kan odla Västeråsgurkor, på friland eller klättrande på tråd i växthus, och plocka dem riktigt små för att göra sina egna cornichoner.
I stället för citron har jag i år provat att göra flädersaft med en annan av favoriterna, lime. Ska nog testa hur det blir med koriander till färskpotatisen. Både den, dragon, och gräslök förstås, är goda i olika potatissalladsblandningar.
Sallad och sallat. Skillnaden är att sallat är det man odlar, sallad är blandningen man äter.
Och vad är egentligen ett ogräs? En växt som hamnat på fel plats. Som blåklint bland säden på åkern. Men inte många vill vara utan blåklint i speciellt midsommarbuketten.
Pollenfynd visar att blåklint funnits här sedan inlandsisen försvann. Blomman har bland annat använts vid hornhinneinflammation. Enligt signaturläran skulle den ge bättre syn, framför allt åt blåögda.
De blå kantblommorna kan blandas i te eller sallad, mest för syns skull. Eller som dekoration ihop med jordgubbar på gräddtårtan.
Åkerklätt är ett annat, vackert ogräs som numera är okänt för de flesta. Moderna odlingsmetoder och ogräsbekämpning har gjort att den nu är en av landets mest sällsynta arter. Men den finns i odling på bland annat Bungemuseet, och på åkern med Gotlandsråg vid Vamlingbo prästgård.
Enligt bland andra Förbundet organisk–biologisk odling, Fobo, skapar monokulturer obalans, medan biologisk mångfald visar att naturen är i balans. Därför rekommenderas samodling om man vill vara ekologiskt inriktad. Växtföljd i trädgårdslandet eller på åkern är samodling på längre sikt.
Likväl som det finns växter som trivs ihop, finns andra som helst undviker varandra, exempelvis lök och bönor. Enligt Fobo så höjs rågens avkastning av blåklint, medan vete stimuleras av bland annat åkerklätt.
Exempelvis gräslök anses ge rosor bättre doft och motståndskraft mot svartfläcksjuka. Lavendel, salvia, timjan och isop ska vara bra mot bladlöss på rosor.
Ett mer udda tips är att gräva ner några rostiga spikar intill rosorna. Då ska de slippa insektsangrepp och mjöldagg.
En bra sak att komma ihåg så här års är att ge rosorna ytterligare en näringsgiva, speciellt de remonterande. På dem gynnas också blomningen av att visset tas bort. Klipp ovanför ett blad en bit ner på stjälken.
Rotogräs i trädgården kan vara besvärligt, medan ettåringarna är lättare att rå på. Ser man till att rensa kontinuerligt innan de gått i frö så minskar ogräsmängden på sikt.
Om häcken inte klipptes till midsommar så är det hög tid nu, håll den bredare nedtill än upptill. Kom också ihåg att fylla på med näring i krukplanteringar och balkonglådor, växterna och vattningen gör fort slut på den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!