Trädgård v 29

JAS betyder beskärningNu är det JAS-tider. I trädgårdssammanhang står JAS för juli–augusti–september, tre månader då beskärning är bra.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-07-14 04:45
Att beskära träd på vintern är gammal vana för då har man mer tid än på sommaren. Och många arter gå bra att beskära under vårvintern, när temperaturen inte går under tio minusgrader
Men när träden är i växt under JAS-perioden så sätter ”läkningen”, försvarsmekanismerna mot ingreppen, genast igång. Ett sådant är att barken börjar ”valla över” snittytan och rötangrepp inåt blir begränsade.
Om snittet är rätt gjort, och inte för stort, blir det inom några år täckt av ny bark. Eventuell röta når knappast in i stammen.
Grenar ska sågas av precis utanför grenkragen, vilken innehåller garvämnen som hindrar rötsvampar från att tränga in. Grenkragen syns som en liten förtjockning eller några veck i barken mellan stam och gren.
Kapar man innanför den så kapar man också trädets försvarszon. Och kapar man utanför grenkragen och lämnar en tapp, ”rockhängare”, så kan barken inte valla över. Tappen torkar och blir inkörsport för rötsvampar. Den är dessutom missprydande.
Om barken fläks sönder på grund av ovarsam beskärning blir skadan på trädet stor och det ser illa ut.
Några av de arter som bör beskäras under JAS är: björk, lönn, avenbok, vingnöt, valnöt och klätterhortensia. De är ”blödare” och får kraftigt savflöde om de beskärs under vårvintern. Även hästkastanj, mullbär och magnolia mår bäst av att beskäras nu.
Stenfruktträd som körsbär, plommon och persika bör beskäras efter skörden, innan de gått i vintervila och fällt löven. Vin beskärs senast i november.
Men under sommaren bör vinstocken ansas. Klipp in sidoskotten till ett, max två blad utanför druvklasen. Om skottet inte har frukt kan fem blad sparas. Ta också bort så kallade ”tjuvskott” i bladvecken. Detta för att plantan inte ska satsa all energi på att växa utan på att få fin frukt. Spara helst bara en klase på varje skott så utvecklas frukten bättre.
Om kärnfrukt som äpple och päron beskärs under JAS så ska de inte få lika många vattenskott som annars.
”Pincering” kan göras på fruktträden under sommaren för att begränsa tillväxten och stimulera fruktvedsbildning med blomknoppar, och förhoppningsvis mer frukt kommande år.
Unga skott toppas, spara fyra till sju blad. Om det efter ett par veckor har skjutit fram flera nya skott så lämnas ett av de uppåt- och utåtriktade kvar med tre knoppar. Eventuellt kan ytterligare en pincering behövas, men inte efter den 1 september.
Buskar som blommar på fjolårsskotten under vår och försommar beskärs direkt efter blomningen om man vill se blommor kommande år. Blomknopparna bildas under sensommaren och hösten.
Exempel på sådana är: häggmispel, ginst, forsythia, rosenmandel, vissa rhododendron och spirea, samt syren, måbär och prakttry. Men om man bortser från blomningen så kan buskar gallras under en stor del av året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!