trädgård v 32
Så här års, när trädgårdarna är uppvuxna och många blommor prunkar som bäst, är en bra tid för trädgårdsbesök.
Trädgården och rabatterna återskapas nu med hjälp av herbariet och hur Antonius barnbarn, Vera Sollerman, minns sin barndoms trädgård. Viss växtförsäljning och allehanda aktiviteter erbjuds också på gården. Att lära sig slå med lie i den gamla fruktträdgården förra söndagen, följt av middag med grillat lamm och kulturdryck, var en trevlig upplevelse.
I onsdags kväll pratade Stefan Haase om ekologisk grönsaksodling och gamla fröer. Nu på onsdag handlar det om träd med ”Botans” trädgårdsmästare Lasse Pettersson.
Samma onsdagkväll har Bengt Rosén en vandring med medeltidstema i ”Botan” i Visby.
Andra trädgårdar värda ett besök och med sporadiska aktiviteter är bland andra Muramaris, Krusmyntagården och Snäckers Örtagård i Kappelshamn, om man åker norrut.
Öster och söderut finns till exempel Norrbys i Väte, Kattlunds i Grötlingbo, Petes i Hablingbo, Vamlingbo prästgård och Körsbärsgården.
En privat trädgård som är öppen för visning flera dagar i veckan är hos Elisabeth och Bo Nilsson på Snidaregården i Vibble.
Norra koloniträdgårdsföreningen har ordant guidade turer på området vid Norra Hansegatan flera gånger under sommaren. Den 7 augusti klockan 18-20 arrangeras den sista, men den följs av marknad hela dagen den 17 augusti.
Den gångna helgen hade Riksförbundet Svensk trädgård årets sommarmöte i Lappland.
Kungliga patriotiska sällskapets medaljer för ”förtjänster inom trädgårdsodlingen” gick i år till Kerstin Ljungqvist för Örtagården i Dals-Rostock, till Jan W Mascher i Örnsköldsvik för arbetet med Ångermanlands flora och till trädgårdsbokförfattaren, bland annat, Åke Truedsson i Klagshamn, för inspiration och kunskap om grönsaksodlandets glädje och hemligheter.
Förbundet har 177 lokala föreningar, en finns här och heter Gotlands trädgårdssällskap. På deras hemsida väntar man fortfarande på programmet för 2005, så för tillfället är det svårt att veta vad som händer.
En annan rikstäckande förening är Sällskapet trädgårdsamatörerna, STA. Gotlandskretsen är aktiv med ”frölingsbytardagar”, föreläsningar, växtmarknader och öppna trädgårdar.
Medlemmar över hela landet byter också frö med varandra, ett sätt att få tag på både vanliga och ovanliga växter. Många av ”amatörerna” har breda kunskaper om trädgård i allmänhet och vissa arter i synnerhet. Ordförande är Rose-Marie Mundt, sekreterare Ursula Brottman.
Den 16 augusti ordnar sällskapet en rundtur bland trädgårdar på norra ön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!