trädgård v 33

Nu på sensommaren kan vissa växter förökas med så kallade halvmogna skott. Det är bland andra rosenrips (eller andra av släktet Ribes), deutzia, getris, korneller med färgad bark som korallkornell, forsythia, plommon med färgade blad och prakttry.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-08-19 13:49

Sätt sticklingarna i luftig, sandig, näringsfattig jord, gärna ett lager sand överst, i en kallbänk eller krukor. Skär av ett årsskott och ta bort spetsen om den är mjuk. Sticklingen ska vara 10–15 cm lång och de nedersta bladen tas bort.
Stoppa ner sticklingarna knappt fem centimeter och ha ungefär dubbelt så mycket mellan dem. Håll jorden fuktig och skydda mot vinterkylan. Plocka bort bladen när de faller av.
De bör stå kvar och rota sig ordentligt under kommande sommar, för att planteras om i oktober efter ett år.
Också en del vintergröna växter passar att ta sticklingar från på sensommar eller tidig höst. Lagerhägg, tibast, silverbuske, vintergrön kaprifol (Lonicera sempervirens), hebe och eldtorn exempelvis.
Ta klacksticklingar från årsskott, det vill säga dra av sticklingen så att en liten bit av barken kommer med. Nyp av den mjuka toppen och ta bort de nedersta bladen. Gör eventuellt ett grunt snitt på några centimeter längs med den nedersta biten på sticklingen så kan den rota sig lättare. I övrigt som ovan.
En del liljor bildar små groddlökar på den stora, eller i bladvecken längs stammen. De kan planteras grunt i krukor som täcks med grus, för dräneringens skull, och få växa till sig där innan man planterar ut dem i rabatten.
Vill man ha blommande blåklint till midsommar ska de sås på sensommaren. Likaså tvååriga blommor, de ska hinna gro och bilda bladrosett i höst för att blomma nästa år.
Eventuella vildskott på rosor och andra växter ska tas bort, annars kan skotten från grundstammen ta över på bekostnad av den förädlade växt man planterade.
Omplantering av tidigblommande perenner eller nyanläggning av rabatter kan påbörjas, och gräsmatta kan sås nu i augusti.
Var noga med att jorden är lucker, väldränerad, gödslad och ogräsfri. Jämna till ytan och vattna gärna före sådd. Mylla ner fröna ytligt med en kratta och platta eventuellt till ytan med en gallervält eller liknande.
Håll jorden fuktig de närmaste veckorna så att gräset gror bra. Om ytan täcks med fiberväv bevaras fukten bättre och fåglarna kan inte äta upp fröna.
Blomsterängar eller områden i trädgården som inte klipps kontinuerligt är bra att slå nu, om inte förr. Använd lie, gräsklippare på högsta höjden eller röjare. Dels håller man efter eventuell sly, och blommor hävdar sig bättre i gräskonkurrensen.
Låt blommorna ligga och fröa av sig så att de blir fler med tiden. Om man vill så in blomsterängsfrö i befintligt gräs bör man exempelvis gräva bort gräset och så fröna i bar jord, så blommorna kan etablera sig och med tiden sprida sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!