trädgård v 34
”Annas pion” prisades i torsdags i Göteborgs botaniska trädgård med utmärkelsen Guldärtan. Eller snarare, Norma Åkerlund fick priset för att hon vårdar denna släktklenod.
När Normas mamma så småningom flyttat till ålderdomshem fick hon njuta av pionens blommor i vas.
”Annas pion” har nu för första gången delats för att POM, Sveriges nationella program för den odlade mångfalden, ska kunna förmera den på provodlingsfälten i Alnarp. Man inventerar och bevarar gamla kulturväxter, vilka kommer att finnas i en nationell genbank.
Två av POM:s inventeringar är avslutade; fröuppropet och narcissuppropet. ”Annas pion” tas om hand inom perennuppropet, och övriga inventeringar som pågår handlar om träd och buskar, rosor, frukt och bär, lökar och knölar samt sparris.
För att bidra till insamlingen av gamla sorter kontaktar man POM. På deras hemsida finns information om hur man rapporterar om växter och till vem.
Det var efter att FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro 1992 slagit fast att jordens artrikedom är hotad som många länder startade arbetet med att värna den odlade mångfalden.
I detta är utmärkelsen Guldärtan en stimulans. Den delades första gången ut på Gotland 2002, postumt till botanisten Bengt Larsson. Sedan dess har 24 guldärtor delats ut i elva län. Förra året belönades Märta Olofsson i Lärbro för att fortfarande hålla ”gulböna från Östergarn” i odling.
Fröer och förökningsmaterial av gamla sorter bevaras av NordGen i Alnarp. Den fristående föreningen Sesam, sällskapet för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige, var behjälplig i ”fröuppropet”.
Föreningen tar även fortsättningsvis emot fröer, står det att läsa på deras hemsida. Som medlem får man möjlighet att bidra till att bevara kulturarvet och mångfalden genom att odla gamla nyttoväxter så att fröförråden fylls på och hålls vid liv.
Har du några råd beträffande mjöldagg?, undrar Anna-Stina, vars kaprifol tappar alla blad på grund av svampsjukdomen.
Det finns både preparat att köpa och att göra själv som kan ha effekt. Tänk också på att mjöldagg frodas när det är gassigt och torrt. För mycket kväve kan gynna mjöldagg, medan kalium stärker motståndskraften. Sen finns det också växtsorter som är mer eller mindre mottagliga.
Förebyggande, upprepade behandlingar höst och vår hjälper bäst, och ta tidigt bort växtdelar som ändå angrips. Bikarbonat är KRAV-godkänt som motmedel. Ta cirka 10 gram till en liter vatten, samt en skvätt mineralolja eller såpa. Spruta båda sidor av bladen. Avkok av åkerfräken anses också vara bra att spruta med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!