Trädgård v 40

GOD MÅNDAG. Flera vårtecken har rapporterats till redaktionen. Hos Rosalie Jonsson i Ronehamn blommar magnolia igen, i Hablingbo har Sylve Pettersson ett stenkyrketräd med både frukt och blommor, och han har sett blommande vitsippor och backsippor. ”Gerd” har också äppelblom i trädet och undrar om det är vanligt.

Kajsas trädgård

Kajsas trädgård

Foto: Rolf Jönsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-10-04 13:45

Ja, inte helt ovanligt är det att växter hinner komma igen när våren varit tidig och varm. Allt satte ju igång flera veckor tidigare i år. Sen spelar resten av säsongen in också, bland annat. 

Vi har en trollhassel som är cirka två år, det har skjutit upp nerifrån roten en rak kvist som är 35 cm högre än busken. Växten är ju korkskruvsliknande, men inte den här grenen. Är det ett vattenskott som ska bort?
Mvh Britt Aningåkre
För det första låter det som att du egentligen menar ormhassel, och det är nog ett vanligt hasselskott som har visat sig. När en växt har ympats på en grundstam eller tagits fram ur en från början avvikande form, mutation, av en art så kan grunden slå igenom. Ett annat exempel är sockertoppsgran som kan få en vanlig grangren. De ska bort, de är mer starkväxande och kan annars ta över. Och då har du ju ingen ormhassel längre.

Jag älskar stockrosor, men i år fick bladen någon konstig sjukdom eller kanske det var små osynliga djur. Det var samma företeelse på samtliga runt huset. De fick inte särskilt mycket vatten i maj och juni eftersom det inte regnade och det var ont om vatten. Vid blomningen fanns i stort sett bara fula rester av alla blad. Min malva som finns mellan alla stockrosor fick blomknoppar men vissnade sedan. Finns det någon hjälp för mig som inte har särskilt gröna fingrar?
Mvh Lisbeth i Fardhem
Det kan vara rost, en svampsjukdom som även angriper malva. Eller spinnkvalster, om bladen blev vitprickiga, som gynnas av torka. Plocka bort angripna blad tidigt så att svampsporerna inte sprider sig och övervintrar. Ett tips mot svamp är att ”duscha” med åkerfräkenavkok, vilket innehåller kisel som också stärker växten. Koka ”rävrumpor” i upp till en halv timme, späd cirka 20 gånger med vatten. Börja på våren och upprepa under växtsäsongen. Varför vissnade malvan? Kanske samma sjukdom, eller torkan, gjorde att den inte orkade. Det finns också larver som äter på stockrosornas blad, men det verkar inte vara det du beskriver.

Foto: Rolf Jönsson/Kajsas trädgård
Foto: Rolf Jönsson/Kajsas trädgård
Undrar vad denna lilla trevliga, senblommande perenn heter?
Åsa
Den härligt blå blomman med höstfärgade blad och styv stjälk kallas på svenska just blåblomma (Ceratostigma plumbaginoides). Den tillhör samma växtfamilj som bland andra blyblomma. I toppen sitter en ”bukett” av knoppar som slår ut efter hand så här års.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!