Trädgård v 41

GOD MÅNDAGJAS. Är inte bara ett flygplan utan står också för juli, augusti, september, en mycket bra tid för beskärning. Under växtsäsongen påbörjas läkningen av beskärningssåren direkt. Nu är tiden ute för JAS-beskärning, men såg och sekatör kan användas under nästan hela året.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-10-10 14:43

”Blödande” träd som lönn, valnöt, körsbär och plommon (så kallad stenfrukt) ska ansas innan de har gått i vintervila, snart är det för sent. Kärnfrukt som äpple och päron och i stort sett allt annat kan beskäras nästan hela året, utom när det är mycket kallt och under knoppsprickning när saven stiger i träden. Den traditionella vårvinterbeskärningen hänger mest ihop med att man då har tid över i trädgården.
Tidigblommande buskar som syrén klipps efter blomningen om man vill ha blomster kommande år. Tar man dem på hösten eller vårvintern hinner inte blomanlagen utvecklas till följande försommar. Det är alltså en fördel att känna växtens vanor innan man ger sig på dem.
Tänk på att inte lämna ”rockhängare”, och att inte såga in på stammen. Snittet ska ligga precis utanför ”grenkragen”, vilken ofta syns som en förtjockning i barken där gren och stam möts. Då läks såret bäst med små rötangrepp. Nu för tiden anses det att snittytans diameter ska vara högst tio centimeter, man ska alltså undvika att såga av grenar som är grövre än så. Och lägg helst snittet i rät vinkel mot grenen.
Rosor mår bra av till exempel lite kogödsel nu på hösten, eller annan gödning med fosfor och lite kalium. De ska beskäras på våren, olika hårt beroende av vilken typ av ros det är, men grenar som eventuellt är i vägen kan kortas in lite nu. Blomma kan de göra länge än.
Stort tack för hjälpen med att lista ut vår mystiska växt
(kermesbär, vecka 39, reds anm.).
Har faktiskt två skummisar till i söderläge hemma hos mor.
Går dessa att identifiera utifrån bilderna?
Lennie

Varsågod. Den första av dina två nya ”skummisar” ser ut att vara
ballongblomma (Nicandra physalodes).
 En stor ettåring från Peru som gärna frösår sig själv. Släkt med bland andra Physalis, och får en liknande frukt som även kallas ”Perus äpple”.

Den andra är spikklubba (Datura stramonium), också en ettåring som döljer många frön i sina taggiga frukter.
Påminner om änglatrumpet (Brugmansia), men den senare har hängande blomklockor.
Alla tre tillhör familjen Solanaceae, samma som potatis och många andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!