Hej. Är ganska nybliven ägare till en trädgård på södra Gotland där jag är mest från april - november och undrar hur det är med planteringstider osv.
Klimatet är ju mkt mildare än på fastlandet, jorden sandig och lätt, iaf i min trädgård. När sätter man bäst lökar i jorden, sår frön, beskär buskar och träd? JAS tänker jag på fastlandet men förskjuts det inte på Gotland? Tipsa även gärna om Lokala Handelsträdgårdar, var jag kan få hjälp att sortbestämma päron osv. Oj, det blev många frågor! Tack på förhand!
Soliga hälsningar /Nina
Gotland hör till klimatzon 1, av åtta. Det gör att man kan tänka lite annorlunda beträffande tidsangivelser och växtval här än på platser med kallare klimat. Men även ljuset, dagslängden, påverkar växterna. När dagarna blir kortare till exempel så signalerar det att vintern närmar sig och växterna går i vila. Någon större förskjutning av JAS blir det inte. Men beskärning går, som jag skrev i förra veckan, att utföra i stort sett året om. Tidpunkten påverkar växterna lite olika och man bör känna till hur de fungerar och reagerar.
Även mikroklimatet skiljer sig, vissa platser är kallare medan skyddade ställen kan sägas vara zon 0. Känsliga växter kan klara sig på en plats på ön men inte på en annan. Att tänka på är också att våren ofta är kylig och torr, medan hösten kan vara lång och mild.
Till en viss del förlänger det planteringstiden, men det är ju svårt att veta när vintern tänker slå till. Träd, buskar och rosor kan planteras så länge det går att gräva, medan perenner och lökväxter bör hinna rota sig före vintern. Generellt kan alltså en del planteras senare här. Men vissa arter är känsligare än andra så kolla vad som gäller för det du tänker sätta.
Ju längre lökar ligger i butikens värme desto sämre blir kvaliteten. Till exempel snödroppar är bäst att plantera ”in the green”, alltså efter blomningen, lökarna mår inte så bra av att torka. Tulpaner kan sättas senare på hösten än narcisser, och så vidare. Sen kan man alltid testa och se hur det går. Jag köpte scillalökar på rea i januari i år. Några hade torkat ut, men de andra kom upp till våren.
En sandig och lätt jord värms upp tidigare än ler- och mulljord, men torkar ut snabbare och håller inte näringen lika bra, bland annat för att den behöver bevattnas mer. Alltså kan man så tidigare i sandjord, men glöm inte att vattna. Utgå från tidsangivelserna på fröpåsarna, och på vädret. Du ska inte höstgräva sandjord, utan vänd ner gödning och jordförbättring på våren.
Burgsviks handelsträdgård, Stånga trädgård, Sutarve och Visby plantskola är tips på den södra halvan av ön. Fråga hushållningssällskapet om sortbestämning.
Kajsa Sundberg