Tvärtom pågår plantering och annat höstfix i trädgården. Många har växter som inte klarar den svenska kylan utomhus. Men inte alla har tillgång till en sval och ljus plats för vinterförvaring, som orangeri, glasveranda eller sparsamt uppvärmt rum. I stället finns flera olika sätt att få känsliga växter att överleva till våren. Hör gärna av dig och berätta hur du får dina växter att klara vintern.
Av en slump handlar veckans alla frågor om beskärning.
Jag har precis planterat en måbärshäck.
Ska jag klippa ner plantorna nu eller till våren?Lena
Vänta åtminstone till våren. Fast enligt de senaste rönen från landets ”trädgurus” Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman ska häckplantor inte klippas ner (till cirka 20 centimeter över marken) förrän efter ett år på växtplatsen. Detta för att de ska etablera sig och bättre läka såren. Så i stället för att beskära plantorna i samband med planteringen så rekommenderar de att höstplanterade klipps först tidigt den andra våren efter att de sattes. Vårplanterade klipps följande vår.
När klipper man vindruvor utomhus?
Och hur? Tack för svar! Maj
Nu i november är en bra tid, om det görs senare kommer de att ”blöda” mycket till våren. Gallra bland nya sidoskott till 25 centimeters avstånd. Korta in de sidogrenar som haft frukt över två knoppar. Huvudstockarnas årstillväxt kortas in så att fem eller sex knoppar blir kvar.
Man kan beskära på olika sätt beroende på hur vinrankan växer och vad man vill ha ut av den. Men för att frukten ska bli bra i stället för att plantan lägger energin på tillväxten så ska sidoskotten från huvudgrenarna under sommaren kortas in till två blad utanför den innersta klasen (om det finns fler klasar tas alltså även de yttersta bort). På skott utan klasar tas toppen bort, och ”tjuvar” i bladvecken får behålla ett blad.
Har just läst det du skrev i GA den 15 oktober. Vad står JAS för i trädgårdssammanhang? Hoppas få svar i GA (som jag delar med en gotlandsgranne).
Evy Bjersarve i Vasaloppsmetropolen Mora
JAS står för juli-augusti-september, vilket biologiskt sett är den bästa tiden för beskärning. Då, under vegetationsperioden, sätter läkningen igång fort och beskärningsskadorna blir mindre. Snittytorna bör också göras så små som möjligt. Kapa helst inte grenar som är grövre än tio centimeter i diameter. Då ”vallar” såren över fortare och rötangreppen inåt blir mindre. Man ska inte pensla något på snittytorna för då blir läkningen sämre och rötan värre.
Men man vill sällan beskära fruktträd före skörd. Äpple och päron kan tas under hösten eller vårvintern, men plommon, körsbär och andra ”stenfruktträd” efter skörd i september för att undvika så kallat gummiflöde. Andra känsliga träd som inte bör beskäras under viloperioden är bland andra avenbok, björk, lönn, valnöt, klätterhortensia, hästkastanj och magnolia.
Beskär inte när temperaturen kryper under tio minusgrader och inte under knoppsprickningen i maj-juni.