Trädgård v. 45
God måndag.– Hur beskär man fikon? frågade en bekant i postkön.Inget man sysslar med dagligen precis. Men det är en känslig växt så den mår bäst av att beskäras under juli-augusti-september (JAS).
Kapa alltid strax utanför en klyka, förgrening, eller ett blad, så att det blir en naturlig övergång. Om man bara sågar av en gren hur som helst mitt på så dör oftast den stump som blir kvar utanför klykan/knoppen, och rötan kan vandra in i grenen. Och så ser det inte snyggt ut. Detta gäller allmänt, inte bara fikon.
Mörkret har överfallit oss i och med övergången till vintertid och november. Månadens blomma är, föga överraskande, novemberkaktus.
Tänk på att vattna vintergröna växter om de står torrt, när inte marken är frusen. Speciellt sen till vårvintern är detta viktigt att komma ihåg när avdunstningen från bladen ökar. Skugga då gärna växterna också, och täck eventuellt rosor och annat känsligt. Fast det brukar inte vara så knussligt här.
Faran för många perenna växter är annars snarare för mycket fukt än kyla under vintern. Om det inte blir tjäle så kan plantorna ruttna av vätan eftersom livsprocesserna vilar. Vänta gärna till våren med att klippa ner perenner. De klarar sig bättre och vissa kan vara dekorativa när de kläs med frost till exempel.
Prydnadsgräs ska inte klippas ner nu, då är faran stor att de ruttnar av väta som samlas i de ”rör” som de avklippta stråna utgör. Däremot kan vissna pionblad tas bort för att pionmögel inte ska kunna övervintra. Detsamma gäller andra angripna växter.
Sköt om dina trädgårdsredskap. Ställ inte undan dem jordiga utan rengör och olja in så att de inte rostar.
Och så är det dags att börja planera för kommande år. Fantisera om förändringar i trädgården och planteringarna. Tänka på vad man vill ha växande i grönsaksland, rabatter och urnor. Finns det spännande nyheter i frökatalogerna som snart kommer? En del växter behöver sås redan i januari.
Men tänk på att inte starta för tidigt. Om man förodlar inomhus på fönsterbrädan så är det för varmt och för mörkt, så plantorna blir klena och gängliga. Då är det bättre att vänta.
Det är också problemet för krukväxterna, att de får för lite ljus men för mycket värme så här års.
Härom dagen var jag på snabbvisit i Botaniska trädgården i Uppsala. Deras stora orangeri var fyllt av exotiska växter i jättekrukor som flyttas ut under sommarhalvåret. En härlig plats att besöka så här års.
Temperaturen i orangeriet ligger runt sju plusgrader hela vintern och växterna tar det lugnt. Eller ”chillar” som tonåringarna säger.
Bara de änglatrumpeter som inte fortfarande blommade var nerklippta. Hör gärna av er med tips så kan vi kanske återkomma till detta med vinterförvaring!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!