Ser att Elsa Haglund i sin bok ”Vad markerna ger” tipsar om att stuvade ”trattisarna” med körvel ska vara en läckerhet.
Bland mycket annat hon skriver finns ett recept på krassesoppa, av den vanliga, odlade trädgårdsarten Tropaeolum majus. Då är det bladen som används. De kokas med potatis och passeras, spädes med mjölk, kryddas och kan serveras med rostade brödskivor i tallriken. Krasseblommor kan ätas i sallad och fröna kan läggas in som kapris.
Saft av berberisbär är ytterligare ett tips, eller gelé av berberisbär och vildäpplen. Angelicans (kvannens) stjälkar kan syltas. Oxelbär kan rostas eller kokas till mos, blandat med exempelvis röda vinbär.
Boken innehåller många recept för både odlade och vilda växter, den tipsar om örtteer, medicinalväxter och kryddor. Och den har en förteckning på giftiga växter. Jag har fått frågor om kaprifolens bär är användbara, men enligt Haglund är både blommor och bär lite giftiga.
Inför kommande år presenterar jag ett recept på körsbärslikör. I somras fanns det så mycket bär att inte ens fåglarna åt upp dem. En del av dem hamnade i en burk med rom, och jag kunde nyligen konstatera att det var ett lyckat försök. Mycket gott, om man gillar körsbär.
1,5 liter körsbär, som ”prickas” med en nål
3-4 dl socker
en halv vaniljstång
1 kanelstång
2 kryddnejlikor
4 msk krossade körsbärskärnor
70 cl sprit, gärna rom
Detta får sen stå i ett fönster i cirka tre månader innan likören silas av.
Den sägs bli ännu godare av att sen få vila åtminstone till jul, så det är bara att vänta.
Det finns en ny, mycket läskande och inspirerande, bok som heter
”Ekologiska smaker – äkta matglädje, äkta råvaror” av
småbarnspappan och kocken Henrik Arkåsen.
Han lyckas på ett personligt och bra sätt förmedla goda skäl till att välja ekologiskt, och att det inte behöver vara komplicerat. Allt är överskådligt och pedagogiskt presenterat utan att ge dåligt samvete eller prestationsångest, tvärtom verkar allt ganska självklart.
Recepten verkar lätta att följa, och olika matvaror ledsagas av tips om inköp, tillagning, användning, näringsinnehåll etcetera på ett lättillgängligt sätt.
Inte trist, snusförnuftigt eller avskräckande.
Handfasta råd av vad som är miljömässigt okej att äta och hur man hittar rätt finns också, liksom beskrivningar av vad det ekologiska innebär. Och matvaror som man gillar, men kanske inte riktigt vet hur man ska använda eller variera, finns med bland de många matförslagen.
Avslutningsvis finns en säsongsguide och beskrivning av olika kvalitetsmärkningar för val som ska vara bra för miljön.
Det vattnas i munnen och ger inspiration också för kommande odlingar.
Trädgård v 46 - Matnyttigt
I söndags plockade jag trattkantareller, frusna visserligen efter nattens frost som bet sig kvar länge, men ack, så goda. Än är det inte för sent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!