Trädgård v 47

God Måndag.För att inte växterna ska ta slut måste de förökas. Ofta klarar de av det på egen hand, men ibland vill människan vara med och styra och ställa.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-11-19 10:03
Det finns många metoder för att föröka eller förädla växter. Att föröka växter med frö, så kallad generativ förökning, har nog de flesta provat. Vegetativ förökning, som att ta sticklingar från från en pelargon, håller också många på med. Men att göra buskar och träd överlåter de flesta åt plantskolorna.
Fördelen med vegetativ förökning är att avkomman blir likadan som moderplantan, medan fröförökade växter varierar mer till form och färg, etcetera. Vissa fröer på marknaden är framtagna för att garantera plantor av hög kvalitet, så kallade F1-fröer. Men om man i sin tur tar frö från dessa plantor så blandas generna igen, och avkommornas kvaliteter försämras. Det som kommer upp kanske inte blir vad man förväntat sig.
Plantskolorna handlar ofta med certifierat material. Då garanteras bland annat att moderplantan är frisk och härdig, och avkommorna som förökats med växtdelar får med sig samma egenskaper. Om växten dessutom växer upp i närheten av den kommande boplatsen så är den anpassad till miljön, klimatet och årstiderna där.
Även hemmaodlaren kan ta delar av sina växter för att göra nya. Olika typer av sticklingar från träd och buskar är nog vanligast, tillsammans med delning av perenner. Ympning och ockulering är mer för den fingerfärdiga som gillar större utmaningar. Rot-, blad- eller stamsticklingar från perenner eller krukväxter behöver inte vara så komplicerat, liksom avläggare från sådana buskar som lätt bildar rötter på grenar vilka böjts ner i jorden. Meristemförökning däremot, då växtvävnad blir nya plantor i laboratorieliknande miljö, praktiseras på ett fåtal platser i landet.
För den som vill veta mer om olika metoder, och vilken som passar bäst till vad, rekommenderas att leta efter lämplig litteratur. Ett förslag är Philip Mc Millan Browse ”Konsten att föröka växter”.
Tips finns också i reportaget här intill, just nu är det vedartade sticklingar som gäller.
Först en fråga:
Är det för sent att beskära persikoträd nu? Carol
För att vara på den säkra sidan, ja. Persika, Prunus persica, är en så kallad stenfrukt av samma släkte som körsbär och plommon. De mår bäst av att beskäras under JAS, juli, augusti, september, oftast tar man dem direkt efter skörd. Då undviks framför allt det som kallas gummiflöde, då kåda tränger ut från stammen. Orsaken kan vara fel beskärning, frost, dåliga markförhållanden, att växten är i dålig kondition eller sjukdomen bakterios.
Blommor och frukt kommer på förra årets skott. Så när frukten skördats är det lämpligt att skära av den del av grenen som bar frukt utanför ett nytt skott. Gallra dessutom grenar som sitter för tätt eller korsas. Korta in andra grenar och klipp då ovanför en utåtriktad knopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!