Om det inte är tjäle så går det ännu att plantera lökar med god förhoppning om att de spirar till våren. Eller varför inte fylla stora och små krukor med blomsterlökar, för fägring på balkongen eller där helst man vill ha den. Tänk på att förvara krukorna skyddade från allt för mycket köld och väta, exempelvis nära en vägg, nersänkta i jorden, isolerade med löv eller liknande.
Har man ett växthus så kan man dessutom få blomningen lite extra tidigt. Även ett kallväxthus ger krukorna ett bra skydd mot den värsta kylan, och driver på lökarna lite tidigare än utomhus.
Eftersom det har regnat en hel del den senaste tiden så borde inte de vintergröna växterna behöva vattnas inför vintern. Men kolla hur det är där de växer, vattna om det är torrt, och täck gärna marken med torra löv så att fukten inte avdunstar så lätt.
Det här ska göra att de sen klarar vårvintern bättre. Man kan då också skugga dem med exempelvis säckväv för att minska avdunstningen när solen börjar värma.
”Årspraktika” av Britt-Marie Hallbert landade på redaktionen. Det är den sjätte, helt omarbetade upplagan av boken, som gavs ut första gången 1975. Förlaget, Prisma, kallar den en ”älskad naturklassiker, klassisk familjebok”, som ger svar på stora och små frågor om djur och natur, seder och bruk.
En hel del kuriosa, visdom och ”onödigt vetande” fyller bokens tätt skrivna sidor, varvat med många fina bilder, exempelvis våra vanligaste lövträds knoppar vintertid. Månad för månad avhandlas, ett och annat av intresse för trädgården finns, liksom vad man kan använda en del växter till.
En del av den kunskap som boken förmedlar är sådan som riskerar att gå förlorad. Men att hålla liv i gammalt skrock är nog mer att betrakta som kuriosa, än att tolka bokstavligt. Som till exempel detta att om Anders braskar, ska julen slaska, och tvärtom.
Det är som när man påstår att det blir en kall vinter om det finns mycket rönnbär. Många bär är snarare en följd av hur föregående år har varit, om förhållandena har gynnat en riklig knoppsättning, lyckad blomning och därpå dignande fruktsättning. Det är fullkomligt begripligt, men att rönnbär skulle kunna spå väder är mer osannolikt.
Eller ta exempelvis Kejsarträdet i Botan, som nu under året har skapat de blomknoppar som förhoppningsvis ska slå ut på försommaren. Som hos många växter skyddas de ganska stora knopparna av en fin behåring. Om det inte blir alltför stora svängningar i temperaturen mellan milt och barfrost så överlever de förhoppningsvis vinterns köldattacker. Eller så fryser de ihjäl och ramlar av, och då blir det inte så många blommor även om det nu finns många knoppar.