Som en fortsättning på temat trädgårdslitteratur kommer här några (julklapps)tips på nyutkomna böcker.
Svenska träd, upptäck, känn igen och använd av Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf och Maj-Britt Rehnström.
När träden är avlövade kan man se deras form och karaktär. Boken ger också hjälp att identifiera träden på bar kvist genom att titta på bland annat knopparnas utseende och placering. Dessutom finns historik och berättelser samt, för ovanlighetens skull, recept och användningsområden för trädens olika delar.
Trädgårdskalendern av Ingrid of Sandeberg, Stella Westerlund och Annika Åberg.
Här kan man, förutom att skriva dagbok om sina egna vedermödor, också få trädgårdstips och recept året runt.
Linnés brudkammare av Pauline Snoeijs.
Professor i ekologisk botanik vid Uppsala universitet publicerar Linnés teckningar och egna, närgångna foton. En konstnärlig resa genom Linnés sexualsystem för växter med text både på svenska och engelska.
Trädgårdens färger av Sanna Töringe och Helene Toresdotter.
I denna rikt illustrerade bok om färg och form i trädgården ligger tonvikten på färgpresentation. Tips för komposition och planering ges också.
Faktiskt så finns det växter i blom året runt även på våra breddgrader. Murgrönan blommar till exempel sent på hösten, liksom den amerikanska trollhasseln. Den kinesiska respektive japanska dito blommar under vårvintern. Blommande, och väldoftande, kejsarolvon finns nu och flera månader framåt, bland andra.
I rabatten lyser den allt mer populära julrosen i vintermörkret. En kollega frågade:
Hur kan julrosen blomma så här års?
Förklaringen finns i växtens ursprung och i generna. Den växer vild i centraleuropas bergstrakter. Där har den fullt upp med att överleva de heta och torra somrarna. Först på vårvintern när det är fuktigare och svalare orkar den blomma.
Detta hänger i även hos odlade exemplar på våra breddgrader. Beroende på platsen och omständigheterna blommar den alltifrån november till mars.
Julrosen har använts till kräk- och laxermedel, mot galenskap och tungsinthet. Roten av Helleborus niger (den ”vanliga” julrosen) är giftig och lär ha använts till varggift och nyspulver (svart pustrot). Här vill jag infoga varningen ”prova inte detta själv hemma”.
Det finns ett 20-tal arter av Helleborus, samt en mängd korsningar (hybrider). De gillar humusrik, fuktig men väldränerad jord i ganska skuggiga lägen. Ett tips är att klippa bort de gamla bladen när den knoppas så att blommorna kommer till sin rätt. Efter blomningen växer den nya säsongens blad upp.
Kortskaftade blommor som flyter i en skål med vatten är en fin dekoration då blommans inre blottas.
P.s. Skicka tips, frågor eller bilder till ovanstående adress.