Granen hålls grön med socker. Inför den stundanden julen presenterar Skogforsk i Uppsala, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, rön för en långlivad julgran. I inte helt vetenskapligt bevisade experiment har de slagit fast att granen håller sig längre om man lägger några sockerbitar i vattnet, men inte förrän man ser att granen börjat dricka. Den behåller inte bara barren, den kan skjuta nya skott också.
Och de har fler tips för en grann gran:
Skaka av lösa barr innan trädet tas in.
Gör ett nytt snitt på stammen innan den sätts i vatten eftersom det första snittet har kådat igen.
Låt granen vakna långsamt. Mellanlanda den i ett svalt utrymme, ta den inte direkt från kylan in i rumsvärmen.
”Frys aldrig om granen”. Alltså, ta inte ut den i kylan efter att den värmt sig inomhus.
Vattna ofta, en frisk gran kan dricka två till tre liter vatten om dagen.
Magnecyl eller en kopparslant i vattnet kan enligt Skogforsk teoretiskt också fungera, men i deras försök märktes ingen större skillnad. Acetylsalicylsyra ska ha samma funktion som växters tillväxthormon auxin, koppar ska motverka bakterier och svamp och hålla kapsnittet fräscht.
Det kom ett mail från trädgårdsskribenten Stella Westerlund, sommarboende i Burs. Hennes bok ”Gotländska trädgårdar” är nominerad till Årets trädgårdsbok. På vårens trädgårdsmässa i Älvsjö den 10-13 april röstas vinnaren fram.
Stella Westerlund tipsar om böcker att söka på bibliotek, antikvariat eller bokaffär om och av Emma Lundberg. ”Min trädgård” är en sådan. Emma Lundberg anses som en av de främsta trädgårdskreatörerna, och arvet efter henne frodas. Hon och sonen Erik lär ha gjort förslag till omdaning av Biskopsgårdens trädgård i Visby, bland mycket annat.
Anna-Stina Rammhällen i Klintehamn berättar i ett mail om sina odlarmödor. På skogstomten har hon i stället för trädgårdsland placerat jordfyllda ”odlingslådor” med presenning under.
Pumpor verkar vara en av favoriterna. Årets skörd blev riklig, men hennes vintersquashsorter hann inte växa färdigt. Nu efterlyser Anna-Stina skörd- och förvaringstips.
Hängandes i nätkassar började pumporna ruttna i skaftfästena, så dieten har under hösten bestått av pumpor på längden och tvären. Några har hållit sig bra i +10 grader, andra har skivade hamnat i frysen, utan att Anna-Stina vet om det fungerar. Hon samlar eget frö och undrar också om frökvaliteten inverkar på hållbarheten?
Svartmyror i rabatten jagar Ann-Stina bort genom att vattna med en del urin till tio delar vatten. Hon slipper döda dem och göder samtidigt jorden, urin är bland annat rikt på kväve. Skogsmyrorna förstör inte grödorna, så de får gärna finnas, tycker hon.
Hör av er med tips till Anna-Stina!
Trädgård v. 51
God måndagPriset på saffran har gått upp. Enligt nyheterna på tv kostar saffransbullen någon krona mer i år. Orsaken sägs vara dåliga skördar i Iran, vilket gör att marknadspriset har stigit till cirka 17 000 kronor kilot. Men någon brist har inte aviserats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!