Trädgård v. 6
Kasta in hattenEnligt ett talesätt i trädbeskärningsbranschen ska fruktträdens kronor vara så pass glesa att man kan kasta hatten genom dem.
Om trädkronan är tät finns det risk att man förivrar sig och tar bort för mycket på en gång. Generellt sägs att en knippe kvistar som får plats i ena handen är lagom. Behövs en mer genomgripande beskärning kan man dela upp den över några år i stället för att ta allt på en gång.
På ett vuxet träd är det lämpligt att börja med att gallra bort några av de äldsta grenarna. Ta i första hand sådana som växer åt fel håll, det vill säga inåt kronan eller i kors med andra grenar.
Målet är en luftig trädkrona där ljuset släpps in. Där man kan kasta in hatten utan att den fastnar.
Det finns många böcker i ämnet beskärning. I en del finns också tabeller där det framgår när och hur olika buskar och träd lämpligast tuktas, beroende av deras olika blomningstider, växtsätt och andra egenskaper som är bra att ta hänsyn till. Håll utkik efter namnen Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman, nestorer i beskärningssammanhang.
För den ovana är det inte alltid så lätt att ta till sig beskärningsbeskrivningar. Det kan kanske verka enkelt när det sägs att man ska gallra bort de äldsta grenarna. Men så står man där och kliar sig i huvudet och har ingen aning om hur man avgör vilken gren som är gammal, och vilken som är ung. Oavsett om det är en vinbärsbuske, ett äppelträd eller en prydnadsbuske.
Barken blir i allmänhet grövre och mörkare ju äldre grenen är. Ett tydligt exempel är korallkornell, Cornus alba ’Sibirica’, med röda grenar. Ju äldre de är, desto mindre röda. Barken ”förvedas” alltmer, blir grov och brunsvart. Man bör kontinuerligt ta bort dessa grenar vid marken så att nya växer fram och förblir vackert röda. Vad ska man annars ha en korallkornell till?
Andra begrepp som kan vara förvirrande är ”vattenskott” och ”årsskott”, vilka på sätt och vis är samma sak. Om man till exempel har beskurit ett större fruktträd så kan det växa upp ganska många nya skott under följande växtsäsong. De flesta av dessa ”vattenskott” måste i sin tur klippas bort.
När en gren sågas av är det viktigt att inte lämna en stump, en så kallad ”rockhängare”. Grenen ska kapas precis utanför ”grenkragen”, alltså inte heller precis längs med stammen, ett så kallat ”flush cut”. I båda fallen tar sig rötsvampar annars lätt in i stammen och förstör veden.
”Grenkragen” syns (oftast) som en förtjockning runt grenen där den fäster i stammen. Där finns olika ämnen som rötsvampar och bakterier inte gillar. En intakt grenkragen gör också att snittet efter den kapade grenen ”vallas över” bättre, såret läker och bark växer över snittytan.
Undvik också ”fläkning” av barken när större grenar sågas av genom att först lägga ett snitt en bit ut från stammen på undersidan av grenen. Såga igenom grenen en bit utanför snittet. Den stump som blir kvar sågas så av utanför grenkragen utan att ytterligare skada trädet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!