Trädgård v 7
Trädgårdsresor 1Jag brukar roa mig med att uppleva parker och trädgårdar, även kyrkogårdar, på platser jag besöker. Oavsett årstid.
Ginkgo, eller tempelträd, är en dioik art med skilda han- och honträd. I ”Botan” finns tre exemplar, alla hanträd som emellanåt blommar med hängen likt hassel. Dessa tre växer rakt med genomgående stam, medan honträdet i Oslo var rikt förgrenat från en låg stam. Därför inbillar jag mig att man även på växtsättet kan avgöra trädets kön, men det är förstås en helt ovetenskaplig iakttagelse.
I höstas besökte jag Uppsala en gråmulen dag. Den mesta tiden var inbokad. Men på lunchen blev det en snabbtitt på Linnéträdgården och en vända i den större Botaniska trädgården, med bland annat ett välfyllt orangeri. Före hemfärden hann jag dessutom titta på Stadsparken.
Under mina år i Göteborg var besök i Trädgårdsföreningen och den stora Botaniska trädgården frekventa fritidssysslor. Det är som balsam för själen att kliva in i de frodiga, varma växthusen under vintern.
I ett av den sistnämnda parkens växthus finns ett exemplar av ”Påsköträdet”. Man har här sedan många år ett projekt tillsammans med andra botaniska trädgårdar som går ut på att föröka Påsköträdet. Målet har hela tiden varit att återplantera det på Påskön, flera gånger har plantor flugits dit, men hittills har inga överlevt.
Påsköträdet är en ärtväxt vars vetenskapliga namn är Sophora toromiro. Det är utrotat från sin enda naturliga växtplats, Påskön i Stilla havet. Den norske upptäckaren Thor Heyerdahl hittade ett av de sista träden på ön på 50-talet och lyckades få med sig några frön som han gav till Göteborgs Botaniska trädgård.
Det lilla träd som finns där härstammar från fröna som man fick att gro. Plantorna var då de enda kända i hela världen med vilt ursprung från Påskön. Numera finns exemplar i flera av världens botaniska trädgårdar, själv har jag bland annat sett ett par i frihet i den botaniska trädgården i Viña del Mar i Chile, och i det vackra växthuset i Köpenhamns Botaniska trädgård. I den parken finns förresten också honträd av Ginkgo biloba.
Visste ni att Ginkgo är en rest från dinosauriernas tid? Tempelträdet är vad man kallar en ”levande fossil”, och har funnits i åtminstone 270 miljoner år. Den tillhör ingen annan växtfamilj, och det har tvistats om huruvida de solfjädersformade löven verkligen är löv, eller barr. De är förmodligen varken eller, men i brist på annat namn säger många löv.
På något vis för de i alla fall tankarna till dinosaurier...
Ett skönt minne har jag också sen många år tillbaka från en botanisk trädgård i Brooklyn, New York. Efter månader i den bullrande, luktande staden fann jag relativ tystnad bland växtligheten. Jag lät näsan fyllas av väldoften från en ros, och den finns där ännu.
Att för ett par år sedan vandra runt i Alhambra och intilliggande Generalife, i Granada i södra Spanien, var också en minnesvärd upplevelse. Efter nattbussen från Madrid och morgonfika på stationen letade jag mig upp till morernas sista utpost i Europa, vilken de lämnade 1492.
Till detta ber jag att få återkomma...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!