Många blommor känns igen från julen, men nu i annat sällskap.
Och snart är det dags att börja så! Bara julen är bortstädad ur butikerna så fylls
fröhyllorna med årets sortiment.
Eftersom vissa sommarblommors frön behöver komma i jorden redan i slutet av
januari- början av februari, för att hinna bli färdiga för utplantering i första halvan av juni, är tipset att redan nu fundera över om man ska ha någon av dessa växter med lång utvecklingstid.
Knölbegonia och eukalyptus (feberträd) hör till de som ska så tidigast. Rigmor Celander och Mona Holmberg rekommenderar i sin eminenta bok om sommarblommor, ”Nordiskt ljus och italiensk
hetta”, att dessa sås i vecka fem respektive sex.
Då utgår man ifrån att man har växthusliknande förhållande med mycket ljus där båda odlas fram i en temperatur mellan 18 och 20 grader. Inomhus i rumstemperatur i ett fönster med
bara det naturliga ljuset finns det stor risk att plantorna blir gängliga och taniga.
För rabattlobelia rekommenderas sådd under vecka sju, och senast under vecka åtta ska jätteverbena sås. Men man kan så den lite tidigare också, sådden ska nämligen köldbehandlas, och fröna gror ojämnt efter en halv till en dryg månad.
Ett sätt att köldbehandla är att låta sådden stå inne första natten, och sedan ställa den utomhus.
Den ska stå svalt, lätt frost till fem plusgrader, under minst en vecka. Sedan vill den helst ha bara dryga 15 grader. Samma odlingstemperatur är optimal också för rabattlobelian.
Andra sommarblommor som bör sås i vecka åtta är grå helgonört, fjäderborstgräs, pelargon och fuchsia. Helgonört är lite trixig, sådden ska först stå varmt något dygn och sedan i bara omkring fyra grader.
De övriga nöjer sig med mer normala temperaturer.
Under vecka nio är det dags för exempelvis palettblad, purpurpilört och stockros att komma i jorden.
I vecka tio, i början av mars, brakar det loss ordentligt med sommaraster, sommarbegonia, gazania (påfågelsblomster), slöjrisp och gaura (sommarljus), om vi håller oss till sommarblommorna.
Sommarbegonia och gazania trivs bäst runt 15 grader, de övriga trivs i mer normal rumstemperatur. Som tumregel gäller att ju sämre ljustillgång, desto svalare odlingstemperatur för att plantorna inte ska bli långa och klena. De angivna odlingstemperaturerna gäller när småplantorna ”skolats”,
planterats om i större krukor med mer näring i jorden. 18 grader är en lämplig kompromiss om man har flera olika sorter på samma ställe.
Nu går den här spalten i vintervila. Lycka till med kommande sådder, så ser vi fram emot våren!