Några dagar senare hade han provat att torka av hela växten med en blandning av rödsprit, vatten och lite såpa, vilket tycktes ha effekt och skulle upprepas.
Sköldlössen kan var svåra att komma åt med mindre än att man borstar, torkar eller plockar bort dem. Kanske kombinerat med lösningen som i ovanstående exempel.
Men Anna-Stinas bekymmer med Maglemer-äppelträdet i Klintehamn är fortfarande olöst. Det är svårt att utifrån en bild avgöra vad det är, men vi visar den igen och återger hennes beskrivning.
”Jag har sedan flera år ett Maglemerträd, som jag köpte i Stånga. I alla år har bladen kommit fram små, missbildade och gråludna, liksom. Jag har fått beskrivning av min svägerska Gerd att det liknar äppelbladloppa.
Jag har med förstoringslampa inte sett något djur. Har försökt med limrand, man där fastnade ingen ohyra. I Stånga vet de inte alls vad det kan vara. I fjol såg jag sådana blad på träd de hade till salu, köpte på deras rekommendation Pyrsol och har tidigare i år sprutat med det. Felaktiga blad ändå.
Senare på året kommer riktiga blad, men trädet får ju inte rätta växtkraften och har bara gett två – tre små äpplen ett par gånger.”
Kan någon tipsa om vad som hänt, och vad Anna-Stina ska göra?
Ett av trädgårdslivets tråkiga baksidor är när ohyra och sjukdomar förstör. I mindre mängder kan de gå an, och en del kan förhindras med förebyggande åtgärder och motståndskraftiga växter i god jord där maskar och mikroorganismer trivs.
Man kan se det som att odlaren har gjort något fel när den ekologiska balansen blivit störd och ett angrepp blir för omfattande. Försöker man då rätta till felet och stärka växten, samtidigt som man stör angriparna och gör det otrivsamt för dem, kan det vara större chans att man slipper dem framöver än om man bara satsar på att döda dem med bekämpningsmedel.
Lagom mängd näring, fukt och organiskt material är bra. Åkerfräkenavkok är kiselrikt och stärker växterna. Det kan också vara verksamt mot mjöldagg och andra svampangrepp. Likaså 2 teskedar bikarbonat och lika mycket såpa i en liter vatten.
Såpvatten, 1–2 matskedar såpa i 1 liter ljummet vatten, hjälper mot sugande insekter som bladlöss, strit och spinnkvalster. Såpsprit mot mer hårdhudade, som sköldlöss.
Övervintrande insekter kan hämmas med vattenblandad mjölk, lika delar, som duschas vid knoppsprickningen. Behandlingarna behöver ofta upprepas.
Handplockning och vattensköljning icke att förglömma.
Har ni fler förslag?
Trädgård v24
”Fel” blad på trädet”Vi har sköldlöss på vinstocken i växthuset, vad ska jag göra?”, sa en kollega nyligen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!