Trädgård v31
Ett eget blåregn i trädgården är en dröm för många. För att blomma bra bör den växa i södra Sverige, zon ett och två, i skyddade, ganska soliga lägen, även om den kan överleva i kallare klimat än så.
Hur som helst, det finns många exemplar på ön som tycks klara sig utmärkt.
När den trivs är växtkraften stor. Den kräver beskärning, både för att blomma bra och för att inte ta över omgivningen helt. Lianerna som slingrar sig motsols och blir allt tjockare med åren kan deformera smidesjärn, bryta sönder staket och lyfta takpannor. Den kan bli uppemot 40 meter hög och minst 50 år gammal.
Rätt placerad och hanterad så är den en väldoftande skönhet under blomningen i april-maj. En sparsammare blomningen kan också inträffa senare under sommaren.
En läsare undrar hur hon ska hantera det blåregn hon planterade mot en södervägg 2001. Hittills har plantan bara haft enstaka blommor, och i år inte en enda. Däremot en explosiv grönska.
Hjälp! Hur ska jag göra?, undrar Susanne Belfrage. Jag vill ha blommor och den får inte helt ta över.
Beskärning bör du göra minst två gånger per år, ungefär i mitten av augusti och i början av mars. Det är lämpligt att ha någon/några vertikala huvudstammar, som toppas när den nått önskat höjd, och binda sidogrenarna mer eller mindra horisontellt.
De sidoskott som växt ut under året kan du klippa nu i augusti så att ungefär tre knoppar bli kvar, vissa kan eventuellt gallras bort helt om det är mycket frodigt. I mars kan du putsa ytterligare utanför de blivande blomklasarna.
Ett härligt sätt är att binda blåregnet vid en pergola, så att grenarna med tiden bildar ett grönt tak från vilket blomklasarna hänger ner. Man kan fästa det på ett sätt så att det inte behöver slingra själv, och med tiden kanske förstöra spaljén. Eller huset.
Ett sätt att hålla det på plats vid husväggen är att fortsättningsvis klippa in årsskotten i mars över två eller tre knoppar. De nya skott som växer ut under säsongen kortar du in allteftersom. Det kallas pincering och måste göras flera gånger fram till hösten eftersom nya skott växer ut hela tiden. Om du inte gjort detta så kan det förklara den nuvarande frodigheten.
Gödsla med exempelvis kogödsel på våren, inte alltför mycket kväve eftersom det stimulerar tillväxt på bekostnad av blomning.
Blåregn; Wisteria sinensis, eller Wisteria floribunda om det är japanskt blåregn, finns i blå, vita och rosa sorter. Baljor, frön och bark innehåller wisterin som kan ge illamående, magsmärtor och diarré om man äter det. Varför man nu skulle göra det?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!