Enligt blomsterfrämjandet ”förbrukar” vi omkring en miljon tulpaner om dagen. Under säsongen odlas runt 130 miljoner tulpaner i landet. I flera år har den gula, fyllda ’Monte Carlo’ varit populärast, men i år har förstaplatsen på 20 i topp-listan övertagits av ’Leen van der Mark’, med röda kronblad och ljusgul kant.
Tre sorter har åkt ur, ’Laura Fygi’, ’Leo Visser’ och ’Upstar’. I stället har mörkvioletta ’Barcelona’ (mörkt violett) kommit på 17:e plats, röda ’Seadov’ på 19:e och vitkantade, röda ’Debutante’ på 20:e.
Tulpanerna håller bäst om de står svalt, inte i solljus och inte nära frukt som utsöndrar etylengas. Gör ett nytt snitt på stjälken innan blommorna sätts i vas. Byt vatten och snitta om stjälkarna då och då.
Det finns omkring hundra arter och 6 000 sorter av tulpaner registrerade.
Hela tulpantopplistan:
1. Leen van der Mark
2. Monte Carlo
3. Abba
4.Yellow Flight
5. White Dream
6. Purple Prince
7. Ile de France
8. Ben van Zaten
9. Carola
10. White Marvel
11. Inzell
12. Rocco
13. Negrita
14. Monsella
15. Princess Irene
16. Purple Flag
17. Barcelona
18. Purple Lady
19. Seadov
20. Debutante
Var kommer vanilj ifrån? Och hur får man en orkidé att överleva hemma?,
undrar Tobbe.
Vaniljstången är den torkade frukten (frökapseln) från främst vaniljorkidén Vanilla planifolia. Den kommer ursprungligen från Mexiko men odlas nu på flera håll i tropikerna. Madagaskar är största producenten. Det är en klätterväxt som beskärs för att få fram fler blommor och göra den mer lättplockad.
Vaniljorkidé är knappast något man odlar hemma, men kanske är det en sorts Phalaenopsis som ”Tobbe” frågar om, en i handeln vanligt förekommande art. Brudorkidé på svenska.
Sätt den i badrummet, är mitt spontana svar. Där är luftfuktigheten högre än i andra rum. Helst i ett fönster, men som inte vetter åt söder. Trevligt för besökare att överraskas av blomsterprakten när de går på toa...Nåväl, kanske inte en placering som faller alla på läppen.
Tänk trädväxare i djungel när du tänker orkidé. Inte direkt solljus, men inte heller djupaste mörker. Brudorkidén gillar jämn fuktighet och rumstemperatur. Därför är det nog bra att undvika att placera den på en fönsterbräda med värmeelement under, så att den slipper för hög temperatur i torr luft.
Den ska inte stå i vatten, men barkkomposten den är planterad i ska hållas fuktig. Tillför gödning då och då.
När blommorna vissnat är det bra att klippa av blomställningen någon centimeter ovanför det största och friskaste ”ögat” på stjälken. Där kommer då oftast en ny sidogren med nya blommor. Om inte stjälken har hunnit torka in förstås. Då får den klippas av vid basen, och förhoppningsvis kommer en ny stängel från motsatta sidan.
Om den ändå inte vill blomma om så är tipset att pröva en annan placering. Testa olika ljus, värme och fuktighet, vilket skiljer sig från rum till rum.