Nu är det däremot tid för saffran. Gula bullar bakas och äts, men var kommer saffran ifrån?
Världens dyraste krydda, och en av de äldsta, kan kosta runt 30 000 kronor per kilo i butik. Marknadspriset ligger inte långt under kilopriset för guld, ungefär hälften av det angivna butikspriset.
Dyr är den, kryddan som är de torkade märkena från saffranskrokusens (Crocus sativus) pistiller. Kanske inte så konstigt med tanke på att de skördas för hand och att det behövs åtminstone 100 000 blommor till ett kilo saffran.
Varje blomma har tre brandgula märken i toppen på pistillerna, vilka klipps av och torkas. Falsk saffran förekommer förstås, antingen där hela pistillen ingår eller någon annan växt. Det kan vara färgtistel, ringblomma, gurkmeja, eller helt enkelt färgmedel.
Saffranskrokusens blomma skiftar i violett, den blommar på hösten och odlas i medelhavsområdet, Irak och USA. Den kan också odlas i Sverige eftersom den lär klara temperaturer ner till tio minusgrader. Och den trivs bäst i varma, soliga lägen.
Min fråga är om det finns något man kan göra mot mask och dylikt på äpplen? Det kanske inte är rätt tid nu men det blir väl vår och sommar igen.-”Äpplet”
Ja, det får vi verkligen hoppas! Och det är inte så dumt att vara ute i god tid. När väl angreppen pågår som bäst kan det vara för sent.
”Dylikt” vet jag inte så mycket om, men om mask finns en del tips. Kanske någon läsare vill bidra med fler?
Det finns olika sorters mask, bland andra rönnbärsmal och äppelvecklare - en liten gråbrun fjäril som flyger på natten. Dess larver gnager gångar i äpplet. De kan operera från juli till september och övervintrar i skrymslen i barken eller som puppor i marken. Kläcks på våren och i maj finns vuxna fjärilar.
Rönnbärsmalen gör smalare gångar i äpplena. När rönnen har riklig fruktsättning håller sig malen där, annars kan den ge sig på äpplen också. De är svåra att komma åt.
Grunden är att ha friska, motståndskraftiga träd. Lös bark och mossa på stammar och grenar kan man borsta bort så att krypen får svårt att övervintra. Man kan sen också ”måla” stammen med en blandning av lera, kogödsel och kalk.
Ta gärna bort angripen frukt, och gynna naturliga fiender som fåglar. Limringar att sätta runt stammen och andra insektsfällor förekommer i handeln. Man kan också upprepade gånger spruta kronan med vatten under högt tryck. Ett recept att pröva är 1 liter mjölk, 10 liter vatten och en matsked såpa som ”dimmas” över trädet.
Sök också på biologiskt växtskydd på internet.
Tidigare trädgårdsspalter
finns på helagotland.se
under ”bostad”.