Cecilia Bruun är ljus- och trädgårdsdesigner och driver företaget Light & Landscape AB i Vamlingbo. Hon visar i sin trädgård några exempel på hur man kan ljussätta sitt trädgårdsrum för att skapa trivsel både inomhus och utomhus.
När man planerar belysningen är det viktigt att skilja på belysning för utsmyckning och för funktion. Ofta går de två hand i hand.
- All belysning behöver inte vara funktionell, en del är bara spännande och vacker.
Ett stilleben i trädgården
En vacker gammal stenvast i trädgårdens utkant har fått ett tillfälligt lyft.
En antal lila slangar ringlar sig mellan stenarna och i ändarna lyser små ljuskällor som ger muren liv.
Slangarna är fiberkablar som lyser i de nakna ändarna. En undangömd projektor förser samtliga fiberledningar med ljus. Det blir en spännande effekt när hålrummen mellan stenarna är upplysta, hålrum som annars ligger i skugga.
- Man behöver inte lysa upp så stor del av muren, genom att bara belysa en liten del blir det som en installation.
Just nu arbetar Cecilia Bruun med att ljussätta ett av grottrummen i Lummelundagrottorna med fiberljus. Eftersom miljön i grottan är känslig för värme är fibern perfekt, den avger ingen som helst värme och leder inte ström. Den passar därför även till att belysa under vatten.
Eftersom en enda projektor förser ett stort antal ljuskällor med ljus så blir energiförbrukningen liten. Går lampan sönder är det bara en enda lampa som behöver bytas.
Förbered för belysning
Lyktstolpar, pollare, upplysta träd och buskar. Det finns mycket spännande att göra i trädgården. När man planerar sin trädgård med uteplatser och kanske gör markarbeten är det klokt att även förbereda för el till trädgårdens olika delar.
Genom att gräva ner 220-voltsledningar (låt elektrikern göra jobbet) till strategiska platser i trädgården blir det enklare och säkrare att placera ut armaturer. Det finns 12-voltstransformatorer som klarar utomhusklimat och som kan gömmas under en buske eller liknande. 12-voltsledningar kan man sedan dra själv och flytta omkring armaturerna i trädgården tills man blir nöjd. Ledningarna kan man gräva ner under grästorven så att ingen snubblar eller kör över dem med gräsklipparen.
Skapa en helhet
Det är viktigt att prova sig fram när man belyser utomhus. Ljuset kanske ska ses från flera olika håll utan att blända. Se till att ha ordentligt med löskabel och jordfelsbrytare så att du kan flytta runt armaturen.
- Ljuset som man ser när man är inne i huset och tittar ut är också viktigt att tänka på så man får bra siktlinjer ut till belysningen.
Ledgång
En viktig del i utomhusbelysningen är att leda besökaren rätt. Många hus har flera ingångar, men det är oftast bara en som används.
- Jag tycker att det är viktigt att visa var huvudentrén är så man som ny besökare vet vilken dörr man ska gå in i, säger Cecilia Bruun.
Text & Foto
Mona Staflin