Tropisk trädgård och ungersk blomsterprakt

Ett av rummen i Raimo Kihlströms blå trävilla i södra Visby är reserverat för växter. Varje vinter flyttar hans smått tropiska trädgård in där.

Hibiskus. Josef Veres är förvånad över att inte fler odlar frilandshibiskus.foto: tobias wallström

Hibiskus. Josef Veres är förvånad över att inte fler odlar frilandshibiskus.foto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-09-29 04:00

Olika sorters bananträd och palmer trängs under tillskottsbelysning för att inte frysa ihjäl.
- Men väderkvarnspalmen kan stå ute, den ska tåla 21 minusgrader. Och dadelpalmer kan klara sig ute om man virar in dem i juteväv och täcker med frigolit, förklarar Raimo på sjungande finlandssvenska.
Han delar sitt intresse för lite udda trädgård med kompisen Josef Veres i Vibble.
- Vi håller på och lattjar lite emellan oss och byter växter, förklarar Raimo.
Därför kan man hos Josef också hitta en och annan palm och bananplanta kring den grekiskinspirerade terrassen, bland överdådigt blommande frilandshibiskus och en damm med fiskar.
Liksom buskarna med frilandshibiskus som omger entrédörren har Josef sitt ursprung i Ungern.
- Jag är förvånad över att det är så ovanligt med frilandshibiskus här. I Ungern växer de överallt, som häckar eller uppstammade träd, och vintrarna är ungefär som här. Fast lite kortare.
Josef menar att hibiskusbuskarna är enkla att ha att göra med. Och de fröar lätt av sig och ger upphov till nya plantor.
- Buskarna frös tillbaka en del i vintras. Men de klarar att klippas ganska hårt och har kommit igen fint.
Den bästa tiden för hibiskusen är i slutet av augusti och början av september, när trädgården i övrigt börjat tappa glansen. Buskarna kan bli flera meter höga och blommorna finns i flera färger.
En med blåvioletta, enkla blommor har plötsligt fått grenar med vita blommor. En annan med fyllda blå har fått inslag av fyllda vitrosa.
- Buskarna har olika former på bladen också. Man ska på kunna se på bladformen vilken färg blomman får, men det har jag inte lärt mig, säger Josef.

Hos Raimo finns flera olika sorters palmer och bananträd i stora krukor runt terrassen i söderläge. De ackompanjeras av praktfulla hostor, bambu, fikon, vin, persikor, kivi och citron runt fiskdammen. När gästerna från Göteborg var på besök insåg de att de inte behöver åka ändå till Spanien. Det räcker att åka till Raimo.
- Jag ska försöka få en djungel här, med ett vattenfall från en klippa jag ska bygga. Och jag vill gärna ha en "apskräck", den älskar jag. Den i Botan besöker jag ofta.
Varför det var värmeälskande, exotiska växter som trädgårdens gamla fruktträd fick lämna plats för beror på utmaningen, och på inspiration utomlands. Men också Raimos ursprung i norra Finland.
- Jag är trött på att skotta snö. Och här blev vi less på att plocka äpplen och plommon.

I stället för äpplen skördade Raimo förra året 40 kilo vindruvor och gjorde vin av. Med tiden kan det kanske bli en och annan banan också, bland prunkande hibiskus när de små plantorna som Raimo fått av Josef vuxit till sig.

Fotnot: apskräck (Araucaria araucana), kallas också brödgran, växer naturligt i Chile och Argentina.

Blomma. Vitrosa, fyllda frilandshibiskus syns bland busken blåvioletta blommor.
Blomma. Vitrosa, fyllda frilandshibiskus syns bland busken blåvioletta blommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!