Tunar tål tidens tand
Gotlandstun är vår äldsta form av trästaket och håller ännu ställningarna mot modernare inhägnader. Det är inte minst priset som är konkurrenskraftigt. – Men det är desto svårare att hitta någon som kan hantverket, säger Torsten Cederlund i Burs.
Foto:
Torsten Cederlund i Burs har byggt gotlandstun i många år och hoppas nu på att kommande generation ska ta vid.
- Grabben har visat visst intresse, man får se hur det blir. Själv lärde jag mig att bygga bara genom att vara med en farbror och bygga tun. Med den äldsta knytningen kan man bygga 30-35 meter per arbetsdag.
Ruska mot onda andar
Den typiska gotlanstunen skiljer sig en del från fastlandets trägärdesgårdar.
- Stolparna ska vara av ene med ett stödben som sticker ut på ena sidan. Det ska också vara en eneruska som riktas ut från tomten, för att hålla de onda andarna utanför. Förr kunde sjömän som åkt vilse känna igen sig på tunen, när de kom i land på ön och såg dem förstod de att de kommit till Gotland, säger Torsten Cederlund.
Tunen var från början ett sätt att stänga ute lösgående djur från odlingsmarker. Sedan övergick man till att inhägna djuren. I dag används de för att stänga ute vilda djur och kanske en och annan ovälkommen besökare från tomten. Trätunen är också en klart prisvärd lösning för den som vill hägna in sin tomt.
- Det kostar inte mer än att sätta upp ett vanligt stängsel. Många av dem som bygger tun är pensionärer och de har lite för låga priser. På fastlandet tar de flera gånger mer än vad det kostar här på Gotland.
Den som söker en inhägnad med ännu längre livstid kan satsa på en stentun. Lantbrukarna Tomas Larsson och Björn Jonsson ägnar en eller ett par dagar i veckan åt att bygga stentun och de är eftertraktade.
- Telefonen går hela tiden. Kan du inte skriva att vi är fullbokade till 2012 ungefär? skrattar Tomas.
Meditativt
De bygger stentun som en bisyssla, men gillar det tunga arbetet.
- Det är liksom meditativt. Alla borde bygga stentun lite då och då. Det skulle de må bra av, säger Tomas Larsson.
Kostnaden för att bygga en stentun beror på tillgången på sten. Den som har tillgång till egen sten kan komma lite billigare undan, men stentun är en dyr historia.
- En siffra på 2 500 kronor metern för en meterhög stentun är inte överdrivet, säger Björn Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!