Utemöbler på Gotland
Certifiering av träet till utemöbler kan redan vara på väg att förlora i betydelse.Men det behöver inte bero på att den skulle vara onödig, eller att kunder inte längre bryr sig om var träet kommer ifrån eller hur det har skördats.
Hett just nu. Närproducerad klassiker - gruppen Slite från Guteform, en trädgårdsmöbel med inspiration från slutet av 1800-talet i gotländsk kärnfuru målad i oljealkydfärg. Foto: Nisse Peterson
Foto: Nisse Peterson
- När certifieringen kom för några år sedan var det många som frågade efter den. Men så är det inte längre. I dag är det viktigaste att möblerna är underhållsfria, säger Helena Olofsson på Jysk i Visby.
- Vi upplyser om att det är mycket underhåll på FSC-certifierat hårdträ - man behöver olja och kanske slipa fyra gånger per säsong - och då säljer det inte lika bra som förut. Det som går i dag är möbler i målat trä, i artwood - plast som ser ut som trä - och konstrotting.
Göran Jakobsson, vd på Tofta Möbel, ger ungefär samma bild.
- Det är bara ett fåtal som frågar efter certifiering. Förut var det mest teak men det ersätts av konstrotting.
Tofta Möbel säljer också möbler gjorda av svenskt trä.
- Vi har hammockar i norrländsk furu - som är certifierad, säger Göran Jakobsson.
Guteform i Burgsvik har som affärsidé att tillverka utemöbler av gotländskt råmaterial.
- Ungefär 70 procent av vår produktion består av gotländsk kärnfuru. Och en stor del av den övriga produktionen är av jarrah, säger Jan Ahlby, vd på Guteform.
Jarrah är ett hårt och vattentåligt träslag som odlas i Australien. Det är inte hotat, enligt det västaustraliska miljödepartementets hemsida.
- Jarrah är inte certifierat men odlas och skördas på ett ansvarsfullt sätt i Australien. Det var också ett träslag som rekommenderades av Greenpeace när vi började med tillverkningen, säger Jan Ahlby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!