Vårda husets ögon
Fönster kräver underhåll, så enkelt är det. De är husets ögon och utsätts för sol, vind och fukt. Dag som natt. Samtidigt är de varje husägares dåliga samvete. När du ser hur kittet har lossnat och färgen sitter i lösa flagor, då känns det kanske övermäktigt att ge sig på det där arbetet. Men det behöver inte vara så svårt.
Foto:
- Att måla fönster behöver inte vara så jädra komplicerat. Jag tror faktiskt att alla kan lära sig det. Man ska vara rätt fumlig om man inte klarar det.
Krävs tålamod
Men Stefan Haase poängterar att det krävs tålamod och att man måste låta arbetet ta tid.
- Ta inte hela huset i ett enda svep. När du väl bestämt dig, låt det ta tid. En gavel per år brukar vara ett gott råd. Annars knäcker man sig.
Målning av fönster är en vacker och effektiv metod för att rusta upp huset och Stefan Haase hävdar bestämt att det inte behövs några märkvärdiga verktyg:
- Jag har en vanlig enkel morakniv när jag skrapar bort färgen. Det räcker alldeles utmärkt. Jag är så van att arbeta med morakniv. Den har jag för det mesta nästan alltid till hands.
Ta bort lös färg
Börja med att ta bort all färg som sitter löst. Är det akrylatfärg kan det bli lite knivigare. Då måste den tyvärr bort helt och hållet enligt Stefan Haase, och han avslöjar hur man enkelt kan skilja på akrylatfärg och linoljefärg:
- Det gör du genom att känna på färgflagans kant. Är den mjuk och böjlig som plast, då är det akrylatfärg. Linoljefärg är lite hårdare i kanterna.
Och det är inte bara färgen som ska väck. Allt löst kitt måste också bort. Även här räcker det med en morakniv.
- Du behöver inte skrapa så hårt. När du väl fått bort kittet och färgen tvättar du fönstret med vatten och lite vanligt diskmedel.
- När det fått torka är det dags att olja in falsarna och fönstret. Falsarna är extra viktigt att olja in eftersom fukten gärna tränger in där. Är falsarna torra när du kittar, ja då finns risken att träet suger ur oljan ur kittet nämligen.
Dra på kittet
Sen är det dags att kitta fönstret. Fönsterkittet skall sluta tätt mot fönsterglaset. Stefan Haase får det att låta rätt enkelt när han berättar att det bara är att "dra på kittet" på fönstret.
- Du knådar kittet i handen så att det blir mjukt, som en lite tjockare degklump. Därefter lägger du ut små kluttar och drar längs med spröjsen med en kittkniv.
Nymålade fönster är en prydnad för varje husägare samtidigt som färgen skyddar träet. För Stefan Haase finns ingen annan färg än linoljefärg.
- Andra färger lägger sig på träet.
Han blandar gärna linoljefärgen själv.
- När du väl blandat den kulör du gillar kan du måla den på en träbit och hålla upp mot fasaden. Men kom ihåg att hålla upp den både i sol och i skugga. Är färgen för mörk, då bör du ljusa upp den.
- Blir den för mörk uppfattar man inte kulören. Jag tycker att en färg gärna kan vara bjärt när du blandar. Utgå ifrån titanvitt, därefter blandar du i den kulör som du vill ha, gärna med lite gult, så mjukar man ner det röda eller gröna.
En fönsterfärg som Stefan Haase med bestämdhet inte gillar är blå:
- Nej, blått och brunt hör inte hemma på fönster. Det skär sig mot det mesta. Det blir för kallt. Om man vill ha en blå färg, bör man välja kimrök. Det lurar ögat att det ser blått ut, men det är blågrått.
När kittet stelnat något är det dags att måla. När du stryker på färgen första gången blandar du upp den med lite terpentin.
- Första omgången ska strykas mycket tunt. När det torkat, stryker du på ytterligare en gång med ren linoljefärg. Och har du nerver till det, ja då väntar du och stryker på ytterligare en omgång. Jag brukar tycka att det räcker med två gånger.
Måla in på glaset
Fukten är ju fönstrets värsta fiende, och för att undvika att fukten vandrar in under kittfalsen har Stefan Haase ett tips:
- Måla två-tre millimeter utanför kittranden på glaset. Färgen bildar nämligen en bro mellan glaset och kittet så att det inte kryper in fukt. Blir det ojämnt, då tar du bara en plastlinjal och drar med något vasst så får du en snygg rak kant.
Det låter ju enkelt att måla sina egna fönster, eller hur? Men, i ärlighetens namn: alla är vi olika.
När tålamodet tryter, då är det skönt att lämna ifrån sig jobbet till ett riktigt proffs, som Lisen Hallgren. Hon driver tillsammans med sin man företaget Viklau Fönsterverkstad
När Lisen Hallgren tar sig an ett fönster bedömer hon konditionen på bågen och för det mesta brukar hon konstatera att fönstret går att rädda.
- Ett fönster måste verkligen vara jätteslut för att det ska vara omöjligt att göra något åt. Jag var själv i samma sits innan jag började med mitt yrke. Jag var precis på gång att byta ut alla våra fönster, när min morbror - som är fönsterrenoverare - sa att de visst gick att rädda. När jag fick hem dem var de som nya!
Hemma på gården i Viklau har Lisen Hallgren samlat på sig ett lager med gamla beslag och fönsterglas, som kan återanvändas.
- Ett nytt munblåst glas är hysteriskt dyrt och går knappt att lösa för pengar. Ibland kan man ha turen att hitta ett gammalt glas som finns i ett innanfönster eller någon annan båge. Det behåller karaktären på huset om det är ett gammalt hus.
Gör det i rätt ordning
Lisen Hallgren rekommenderar en fönsterrenoverarkurs innan man ger sig på arbetet:
- Det handlar om materialkännedom. Att man helt enkelt gör saker i rätt ordning. Har man skruvat isär ett fönster, finns det risk för att det blir snett och vint när det skall plockas ihop igen.
Men ska man bara måla om ett fönster, då är Lisen inne på samma linje som Stefan Hasse:
- Ja, ska du bara skrapa och måla, då kan du till exempel läsa dig till på nätet hur du ska göra. Det finns massor av bra hemsidor att kolla på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!