Vedpannan är hetast nu
Bergvärmen sparar mest men är dyrast att skaffa. Pellets kräver muskler och har stigit i pris. Fjärrvärmen på Gotland är nästan dyrast i landet. Solvärme är å andra sidan gratis men otillräcklig i sig själv. Egentligen är bara en sak säker: pannan du äger ska bort! Resten beror på dig och var du bor.
Oljepanna? Nej, inte med dagens oljepris och miljöförstöring. Elpanna? Knappast. Direktverkande el? Inte ens om det blir en ny oljekris. Det är i stället den lokalt producerade och miljövänliga veden som är hetaste uppvärmningskällan just nu.
Foto: Staffan Fritz
Har du en olje- eller vedpanna är alternativen desto fler.
Så mycket sparar du jämfört med olje- eller elpanna
Räkneexemplen nedan baseras på en typisk svensk villa, med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar (kWh), och anger ungefär hur många kronor du kan spara per år. Kostnaderna varierar dock kraftigt beroende på typ av hus, klimat, leverantör med mera, men de ger ändå en fingervisning.
Värmepumpar-17 000
Vissa värmepumpar kräver ett vattenburet system i huset, men de kan ersätta alla slags pannor om sådana finnes. Vilken typ av värmepump du ska ha beror på område, möjligheter och hur stor investeringskostnad du kan tänka dig. En värmepump som tar tillvara bergvärme kan spara upp mot 17 000 kronor per år. (Mer om värmepumpar på nästa uppslag)
Fjärrvärme -10000
Fjärrvärme har kommit starkt det senaste decenniet och är ett väldigt enkelt och praktiskt sätt att få värme i huset. När pump och värmeväxlare är installerade behöver man inte göra så väldigt mycket mer än att bevaka att allting fungerar som det ska.
Installationen kostar cirka 75 000 kronor om det finns fjärrvärme framdraget utanför huset. Det finns i Visby, Slite och Klintehamn, men fråga Geab eftersom det inte är helt utbyggt på dessa orter ännu.
Besparingen kan bli så stor som 10 000 kronor per år om man jämför med en gammal el- eller oljepanna. Av naturliga skäl har fjärrvärmeleverantörerna monopol på sina respektive orter, och prissättningen är fri. Priset per kWh på Gotland är bland de högsta i landet. En medelvilla i Visby får just nu betala 86,6 öre/kWh för fjärrvärmen. En ny lag som trädde i kraft förra året ger dock kunderna rätt att förhandla om priset.
Pellets-12000
Pellets fick ett stort genombrott men har svalnat lite efter att pelletspriserna gått upp de senaste åren. Men det är fortfarande ett relativt billigt sätt att värma upp sitt hus på, och om man sitter på en hyfsat modern (yngre än 20 år) oljepanna så är inte installationskostnaden särskilt hög. En pelletsbrännare som installeras på en oljepanna kostar cirka 20 000-30 000 kronor inklusive installation.
En komplett pelletspanna kostar 80 000-120 000 kronor.
För att värma en normalvilla går det åt cirka sex ton pellets på ett år om brännaren monterats på oljepannan. Har du en ny pelletspanna går det åt cirka fem ton per år.
Priset på pellets varierar kraftigt, och det kan vara svårt att jämföra priser. Men räkna med ungefär 55 öre/kWh, vilket betyder 12 650 kronor per år respektive 14 300 kronor per år. En besparing på cirka 12 000 kronor/år jämfört med el- eller oljepanna.
Tänk på att hanteringen av pellets kräver en del. Enklast är om du kan fylla på en stor behållare med tankbil, men ofta blir det till att släpa säckar ner i källaren. Fem ton är ganska mycket att bära nerför trappan. Men med rätt sorts system så sköter det sig nästan självt efter att man burit in säckarna och fyllt på behållaren.
Ved -15 000
Vedpanna är faktiskt det hetaste just nu, och det är inte så konstigt.
Många vill inte ha ett pris som varierar med världsmarknadspriser, konjunkturer och andra faktorer. Veden är dessutom ett av de mest miljövänliga alternativen, men bara om man har en modern vedpanna med anpassade ackumulatortankar. Det är dessutom ett krav om man ska installera vedpanna i en tätort. Utsläppen blir minimala och med rätt ackumulatortank räcker det att elda en gång per dygn för att hålla värme och varmvatten. När det är som kallast ute kan man behöva elda ytterligare någon gång.
Räkna med att det kan gå åt 17 kubikmeter ved på ett år. Vedpriserna är också svåra att bestämma, eftersom det beror helt på hur mycket jobb man kan tänkas göra själv och om man kan köpa ved av någon bekant. Men med ett pris på 300 kronor per kubikmeter blir det inte mer än 5 000-6 000 kronor per år. Sedan måste man lägga ned en hel del tid själv på att bära, och kanske kapa eller hugga.
En komplett vedlösning kostar cirka 90 000 kronor att installera, men jämfört med olja eller el så sparar man i exempelfallet minst 15 000 kronor per år.
Sol-2 700
Solfångare då? Ja, under de solglada dagarna på året fungerar det jättebra. En solfångare på 4-6 kvadratmeter ger hälften av allt varmvatten en normalfamilj behöver på ett år. Sätter man upp en större kan den även hjälpa till med uppvärmning om det behövs. Men den ger som mest värme när den behövs som minst. Har man en pool däremot så är solfångare ett väldigt bra sätt att värma vattnet på.
Men det är dyrt att installera och kan kosta cirka 40 000-60 000 kronor, vilket ger en besparing i jämförelse med eluppvärmning på 2 700 kronor per år. Däremot finns det bidrag att söka.
Alternativ till elradiator
Samtliga alternativ ovan är för hus med vattenburen värme. Men vad gör man då med ett hus som har direktverkande el?
Vill man inte ta kostnaden för att sätta in vattenburet, som kan uppgå till 4 200 kronor per kvadratmeter fönsteryta (84 000 kronor för snittvillan), så bör man i alla fall byta ut radiatorerna och sätta in ett bra styrsystem. Ett styrsystem som är rätt inställt sparar 5 procent på årsförbrukningen och genom att sänka temperaturen de tider man inte är hemma och på natten går det att spara ytterligare 5 procent.
Byte till en ny modern varmvattenberedare kan spara 5 procent ovanpå det. Man kan även få bidrag till att ersätta direktverkande el med miljövänliga alternativ.
Samtliga dessa värmesystem kan du komplettera med braskaminer och/eller luft/luftvärmepumpar om det behövs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!