Bibbi Eklund och Bo Svensson är bostadsingenjörer vid Region Gotland och de som handlägger bostadsanpassningsbidragen, tillsammans med en assistent. De är vana handläggare med runt tio års erfarenhet vardera. De berättar att det oftast rör sig om enkla insatser, exempelvis att sätta upp stödhandtag i duschen, vilket gör en stor skillnad för den boende. Det kan också handla om större åtgärder, som att installera en hiss eller ombyggnationer av badrum eller kök, även om riktigt stora insatser är ovanliga på Gotland. För mycket går, som sagt, att lösa med enkla medel.
–Något vi ofta beviljar bidrag till är spisvakter, det vill säga en timer med värmevakt. Andra vanliga åtgärder är att ta bort trösklar, montera ledstänger, stödhandtag och ramper för att komma in i huset, säger Bibbi Eklund.
– Många ringer och vill ha bostaden anpassad, men det krävs intyg från arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig om att de åtgärder bidrag söks för är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen, påminner Bo Svensson.
Det kan även handla om att byta befintliga kranar till engreppsblandare. Om man däremot klarar av att vrida på sin vattenkran, men att den går trögt, så beviljas inte bidrag till en ny. Det räknas som en underhållsåtgärd. Inte heller beviljas bidrag till tvättmaskin eller torktumlare eftersom de betecknas som lösa inventarier. Om man en gång fått ett bidrag till kvalificerad teknisk utrustning och den sedan ska lagas kan bidrag ges till reparationerna.
–Vi beviljar bara bidrag för anpassning av bostadens fasta funktioner. Det ska vara skäliga kostnader, påpekar Bibbi Eklund.
– Och är man inte nöjd med våra beslut kan man överklaga beslutet, inflikar Bo Svensson.
Hjälp med bostadsanpassning handlar inte om hur mycket man tjänar utan är helt behovsprövat och en rättighet som medborgare. Speciell blankett för ansökan om bidraget finns på regionens hemsida, tillsammans med Boverkets föreskrift om vad som skall bifogas ansökan. Närmare information finns även i en webbhandbok på Boverkets hemsida. Där står hur lagen ska tolkas samt exempel på praxis.
– Utan intyg från medicinskt sakkunnig beviljar vi inga bidrag. Det har vi inte rätt att göra, säger Bo Svensson.
De flesta som drabbas av en funktionsnedsättning blir upplysta av vården om bostadsanpassningsbidraget, men Bibbi och Bo tror ändå att många inte känner till den här möjligheten till hjälp.
– Har man frågor går det även bra att ringa och fråga oss, säger Bibbi Eklund.
Bostadsanpassningsbidrag kan man få såväl om man bor i hus, bostadsrätt eller hyresrätt. Dock gäller det att man talar med fastighetsägaren först. När det gäller val av vem som ska utföra åtgärden så kan man få hjälp med förslag på hantverkare. Det är den sökande som väljer vem som ska utföra jobbet. Det måste dock vara en skälig kostnad.
För att få anpassningsbidrag så krävs det att man har ett långvarigt eller bestående behov. Bryter man benet så kan man inte räkna med att få bidrag för enligt praxis ska behovet vara minst sex månader. Besluten följer lagen (1992: 1574) om bostadsanpassningsbidrag med mera .
Bibbi ansvarar i första hand för ansökningar från boende på södra Gotland och Bo från norra. När det gäller Visby så hjälps de åt. Handläggningstiden kan variera och beror helt på ärendet.
– I varje ärende gör vi ett hembesök efter att ansökan kommit in. Då diskuterar vi lösningar med den sökande. Vi har en bra erfarenhetsbank, säger Bibbi Eklund.
När det gäller bidrag i efterskott så kan det vara svårt att få. Då måste handläggarna försöka utröna om de anpassningar som utförts i bostaden var nödvändiga och hur det såg ut innan. Därför är det bra att man ansöker om bidrag i förskott innan man påbörjar arbetet. Vana handläggare som de är har både Bibbi och Bo några goda råd att ge:
– Om du ska flytta, försök hitta ett boende som är lämpligt. Låt säga att du är rullstolsburen, välj då inte en bostad två trappor upp. Då är det troligt att vi avslår ansökan om bostadsanpassningsbidrag till det nya boendet. Och tänk på att du inte blir yngre, säger Bibbi Eklund.
– Gotland är lite speciellt. Här finns många gamla hus och källaren är oftast ovanför mark. Det innebär höga trappor upp till huset. Så vi har många hissar i förhållande till övriga landet här på Gotland, säger Bo Svensson och fortsätter:
– Det är många som skaffar en lägenhet, en trappa upp, bara för att de är billigare, men tänk på att inte alla bostäder går att anpassa.
Både Bibbi och Bo upplever dock att många av dem de kommer i kontakt med är otroligt glada över den hjälp som de kan få.