Så kan det byggas nytt på landsbygden

Efterfrågan på bostäder är stor runtom på Gotland. Framförallt i Visby, men även på landsbygden. Att nybyggnationen då koncentreras till Visby är ett problem för hela ön.

Eftersom de fristående små husen på gården inte är isolerade, hyrs de bara ut över sommaren.

Eftersom de fristående små husen på gården inte är isolerade, hyrs de bara ut över sommaren.

Foto: Petra Jonsson

BOSTADSBRISTEN (GT)2017-05-13 18:30

Det menar bland andra Riina Noodapera, landsbygdsrådgivare på Hushållningssällskapet. Hon önskar att fler ska våga ta steget och testa sina idéer, precis som familjen Eriksson i Väte gjort.

– Det är samma sak här som med utvecklingsbolagens arbete ute i socknarna. Det är inte fråga om att göra det som regionen har som uppdrag att göra, utan att komplettera och utveckla. De som bor i bygderna måste vara med och dela ansvaret för utvecklingen i sin bygd.

Hon lyfter fram lantbrukare som ett exempel:

– Har man ekonomibyggnader som inte används och kan lösa finansieringen för ett bygge, så är det här ett alternativ; att själv se till så att det finns lägenhetsyta ute i socknarna.

Riina Noodapera är kritisk till att regionen inte använt sig av den dubbla markanvisningen som fullmäktige beslutade att pröva:

– Den har det inte blivit någonting av. Det är synd för det är ett bra förslag, säger hon.

Men ledningskontoret ska, före årsskiftet, ha gjort minst ett försök med dubbel markanvisning och även ”komma med förslag på fortsatt hantering”. Det beslutade fullmäktige i november förra året, genom att tillstyrka en motion signerad Lars Thomsson (C). I korthet föreslår han att när regionen anvisar en attraktiv tomt i Visby, så ska den aktuella byggherren även åta sig att bygga på en tomt i någon av regionens serviceorter.

Avtalen är dock frivilliga. Byggherren kan alltid välja att hoppa av, men tvingas då hoppa av båda affärerna. Man kan inte välja att bara bygga i Visby.

Anders Lindholm, exploateringsstrateg inom Region Gotland:

– Som efterfrågan på bostäder ser ut finns det i princip ingen risk i Visby, därför kan man koppla det mot en lite större risk på landet. Jag tror att det är ett jättebra sätt att få fart på byggandet på landsbygden.

– Det finns några förslag som vi tittar på. De ligger på ritbordet fortfarande, men vi är på den här bollen och kommer klara av uppdraget före årsskiftet, ja, säger han.

Riina Noodapera lyfter även fram möjligheten att bilda bolag i en socken.

– Säg att tio gårdar går ihop och bygger ett bostadskomplex. Då får man en spridd finansieringsbild och ett större kapital. Jag önskar helt enkelt att folk ska sluta säga ”det går inte” och börja säga ”jag har en idé jag vill testa”, säger Riina Noodapera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om