Politikerna: Bygg kollektivhus

Tänk att ha en egen lägenhet men dela på kök och trädgård och göra saker tillsammans med grannarna. Enligt ett nytt förslag kan det bli möjligt på Gotland.

Foto: Carolina Wahlberg/Arkivfoto

Bostadsbristen2016-06-02 07:25

Regionrådet Brittis Benzler (V) har skrivit en motion till regionfullmäktige om att Region Gotland ska verka för att det byggs kollektivhus. Det tycker även politikerna i regionstyrelsens arbetsutskott är en bra idé och och de har sagt ja till att fortsätta planerna. I vissa kommuner erbjuder det kommunala bostadsbolaget möjligheten att bo i kollektivhus. En statlig utredning föreslår också statsstöd på max 300 000 kronor till exempelvis föreningar som vill skapa kollektiv. En sådan boendeform kan innebära att de boende har en egen lägenhet men delar på exempelvis kök, matsal och andra gemensamhetslokaler.

– Det skulle vara bra om man fick en större bredd av olika boendeformer på Gotland. Därför tycker jag att det här en bra idé, säger Brittis Benzler.

Enligt henne kan det antingen vara Gotlandshem eller privata bostadsbolag som bygger kollektivhus. Nu vill politikerna ha in skarpa förslag kring etablering av ett eller flera kollektivhus på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!