För ett år sedan skrev GT om skenande bostadspriser. Utvecklingen har sedan fortsatt, på ön och på andra håll.
I höstas varnade både Finansinspektionen och Konjunkturinstitutet för en bostadsbubbla i Sverige.
Under de senaste tio åren har snittpriset för en bostadsrätt mer än fördubblats på Gotland, från 12 200 kronor till runt 27 700 kronor per kvadratmeter. Villapriserna har följt en liknande kurva.
Bara de senaste tolv månaderna har öns bostadspriser stigit med omkring 20 procent – för bostadsrätter är ökningen nästan 30 procent.
Enligt Svensk mäklarstatistik ligger olika faktorer bakom det senaste årets prisökning. Dels handlar det om ett relativt litet utbud av bostäder just nu, samtidigt som efterfrågan är stor.
– Det lilla utbudet kan dels ha med reavinster att göra, man brukar prata om en inlåsningseffekt. Samtidigt leder en stor inflyttning, en god konjunktur och ganska få nybyggnationer till att efterfrågan blir stor, säger Svensk mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren.
Den goda konjunkturen är en faktor i sig, i kombination med historiskt låga räntor.
– Det är väldigt billigt att låna pengar i dag, säger Per-Arne Sandegren.
För att färre ska låna mer än de egentligen har råd med införs från och med den 1 juni ett omdiskuterat amorteringskrav.
Men det ser inte ut att pressa ner priserna just nu.
– Nej, bankerna har redan implementerat de nya reglerna i stor utsträckning. Så den effekten, om den överhuvudtaget gick att mäta, är nog till största delen förbi, säger Per-Arne Sandegren.
När bostadspriserna fortsätter stiga, finns också oron för en bostadsbubbla kvar. Per-Arne Sandegren spekulerar dock inte gärna kring detta.
– Vi får frågan om en bubbla hela tiden, men vi är ingen spåkula. Men om bostadspriserna fortsätter att gå upp med tio procent per år samtidigt som inflationen är låg, då är det en utveckling som inte kan hålla i längden. Samtidigt är det inte nödvändigt att det kommer komma stora prisfall, det kan lika gärna bli så att priserna stannar upp på en platå under en tid, menar han.
Alla håller dock inte med om att ”amorteringseffekten” redan infunnit sig. Finansinspektionen berättade nyligen att de räknar med en femprocentig minskning av bostadspriserna när amorteringskravet väl införs den 1 juni.
Ytterligare insatser för att minska svenskarnas belåningsgrad utreds också, som kan påverka bostadsmarknaden.