Under år 2016 påbörjades byggnationen av 172 flerbostadshus på Gotland. År 2017 var antalet 141, alltså en minskning från året innan med 31 flerbostadshus, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Sett till antal lägenheter per tusen invånare byggdes det under de två åren 5,4 lägenheter. Jämfört med övriga län i landet är det få. Föga oväntat har det påbörjats flest lägenhetsbyggen i Uppsala, 18,5 per tusen invånare, och i Stockholm, 13,8 per tusen invånare. Sett till hela landet ökade nybyggnationen av lägenheter med 8 procent under 2017, jämfört med året innan.
– År 2016 ökade vi byggandet mest i landet. En möjlig förklaring till minskningen förra året kan vara att det är en utmaning att upprätthålla den enormt stora ökningen, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Gotlandshem har fått i uppdrag att bygga 400 lägenheter till år 2020, ett mål som de enligt Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll kommer att nå. Hittills har de färdigställt och planerat för 278 lägenheter.
– Vi kan bygga mycket mer än vad vi gör idag, men det handlar om tillgången till mark vilket är vår största utmaning. Om marken hade funnits hade vi kunnat bygga minst 100 lägenheter om året, säger Elisabeth Kalkhäll.
LÄS MER: Gotlandshem gjorde storvinst
I år är det många som får flytta in i nya Gotlandshemslägenheter, till exempel sker nu inflyttning i 60 lägenheter i Adjutanten 1 på A 7-området. Bolaget bygger även det sista på de 72 lägenheterna i området Sergeanten 5 på A 7. I dem sker inflyttning om ett år.
– Processerna är långa och vi har en plan för efter 2020 med, framför allt handlar det då om Visborgsområdet. Sedan får vi se var det finns ytterligare mark och vilket håll vi kan växa åt, säger Elisabeth Kalkhäll.
Meit Fohlin säger att många olika processer har betydelse för att fortsätta kunna ha en hög byggtakt, eller i bästa fall en ännu högre sådan.
– Vi måste fortsätta detaljplanlägga mark, rekrytera den kompetens vi behöver och titta på hur vi jobbar med exploateringsprocessen för att komma ännu fortare fram. Ett annat sätt är att använda sig av dubbel markanvisning, så som vi gör nu, säger hon.