Huspriserna på Gotland skjuter i höjden

Det blir allt dyrare att köpa bostäder på Gotland. De senaste tio åren har priset på en snittvilla nästan fördubblats.

Stigande bostadspriser. Mäklaren Håkan Ericsson framför ett hus i Visby som nu ligger ute för 4 250 000 kronor. För ett år sedan hade huset, enligt honom, värderats till 3 500 000 kronor.

Stigande bostadspriser. Mäklaren Håkan Ericsson framför ett hus i Visby som nu ligger ute för 4 250 000 kronor. För ett år sedan hade huset, enligt honom, värderats till 3 500 000 kronor.

Foto: Anna Ekeroth

Bostadspriser (GT)2017-06-02 07:27

Huspriserna på Gotland har ökat med 85 procent de senaste tio åren och priset på en snittvilla på Gotland har ökat med 120 000 kronor varje år under en tioårsperiod. Det visar siffror som Svensk mäklarstatistik tagit fram för SVT nyheter. Under 2016 kostade en genomsnittsvilla på Gotland nära 2 632 000 kronor, för tio år sedan var priset på samma hus mer än 1 200 000 kronor lägre.

På listan över de län där priserna på hus ökat mest ligger Gotland på tredje plats efter Dalarna och Västernorrland där huspriserna i båda länen ökat med 89 procent under en tioårsperiod.

Även priserna på bostadsrätter har ökat kraftigt de senaste tio åren. En typisk bostadsrätt på 75 kvadrat på Gotland har under de senaste tio åren stigit i värde med 1 222 000 kronor.

Mäklaren Håkan Ericsson, på Mäklarhuset i Visby, konstaterar att det är stor aktivitet på bostadsmarknaden på Gotland just nu, särskilt när det gäller hus utan renoveringsbehov.

– De objekt som är inflyttningsklara bjuder man bra på, det är en tydlig trend, säger han.

Gott om arbeten på ön, stor inflyttning samt få bostäder som är till salu, är faktorer som driver upp priserna.

– De som har jobb känner sig säkra och har relativt bra löner, och sen är räntorna fortsatt låga, säger Håkan Ericsson.

Även hemvändande gotlänningar, med pengar från tidigare försäljningar, bidrar till att priserna på hus stiger vid budgivning. Många hemvändare har erfarenhet från bostadsmarknaden i huvudstaden..

– Hemvändarna har en annan budgivningstradition då det har varit hetsigt på bostadsmarknaden i Stockholm under många år, säger Per-Arne Sandeberg, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Det finns också en annan faktor som, enligt Per-Arne Sandegren, har bidragit till de höga bostadspriserna.

– Man har börjat tappa respekten för pengar. Det kostar under tusen kronor i månaden att låna en miljon. Lånar man en miljon extra kostar det ytterligare en tusenlapp. Det är ganska billiga pengar, säger han.

Per-Arne Sandegren menar dock att priserna inte kan fortsätta att öka i samma takt hur länge som helst.

– Förr eller senare kommer det en utmattning. Det kan innebära ett prisfall men lika troligt är det att det priserna kommer att ligga stadigt på en platå under en tid, säger han.

Under onsdagen lade Finansinspektionen fram ett nytt förslag om att skärpa amorteringskravet. Enligt förslaget ska hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst, innan skatt, amortera 1 procentenhet mer av sitt bolån varje år än vad de behöver göra i dag. Skärpningen gäller endast nya lån och föreslås träda i kraft 2018.

Om förslaget går igenom är det, enligt Per-Arne Sandegren, något som skulle kunna bromsa den snabba utvecklingen på bostadspriser.

Här har bostadspriserna ökat mest i landet

•Dalarna (+89%)

•Västernorrland (+89%)

•Gotland (+85%)

•Stockholm (+82%)

•Norrbotten (+80%)

•Örebro (80%)

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!