En minskning på Gotland från 157 till 84 lägenheter från årets tre första kvartal jämfört med fjolåret var en uppgift i SCB:s statistik som GT återgett, visserligen med reservation för en viss eftersläpning. Meit Fohlin (S), som i debattinlägg och i valrörelsen använt siffran 350 för antalet "nya bostäder per år", förvånades.
– Jag hämtar mina uppgifter bland annat från en konsultrapport som regionen har som underlag. Jag har stöd för det jag skrivit och sagt om en historiskt hög nivå när det gäller bostadsbyggande på Gotland, säger hon.
Enligt regionens rapport, publicerad så sent som för en månad sedan, gavs under 2015 startbesked för 299 lägenheter och småhus, 2016 för 305 och under 2017 för hela 507.
Meit Fohlin ser inte anledning till oro idag:
– Enbart Gotlandshem, som byggde 278 lägenheter under 2016 och 2017 kommer att bygga ytterligare flera hundra på Gråbo ängar och Visborg. Enbart i Visby är totalt 1 000 lägenheter i pipeline. Dessutom ska det byggas i Slite och i Fårösund, för att nämna något. Men det gäller att hålla fortsatt hög takt, säger Meit Fohlin.
SCB redovisar "påbörjade" bostäder. Regionens rapport anger beviljade startbesked. Här kan alltså finnas en förklaring till skillnaderna. Lars Bjurström (V) är aktiv i bostadsdebatten och har reagerat på Meit Fohlins siffror:
– Jag tror användningen av startbesked ger fel bild på Gotland. Enligt Boverkets och SCB:s statistik stämmer antalet startbesked och påbörjade bostäder ganska bra, men inte för Gotlands del och några andra kommuner. Varför det är så vet jag inte.
Till skillnade från Meit Fohlins 350 lägenheter om året menar Bjurström att det verkliga byggandet hållt sig kring 200 lägenheter om året.
– Och det är inget rekordbyggande.
Han menar att regionen måste bli bättre på att följa upp och ligga på.
– Tyvärr är det många som tjänar på bostadsbristen och därför har intresse att sega ut på processerna. Bristen ökar möjligheten att ta betalt, säger Lars Bjurström.
Enligt Johannes Jonasson på SCB:s enhet för samhällsbyggande och turism kan en annan felkälla i jämförelsen vara att SCB inte fått in alla uppgifter om igångsatta projekt.
Meit Fohlin vill försöka bringa reda i siffer-förvirringen.
– Jag har bett vår exploateringsstrateg om en fördjupad analys av varför SCB:s siffror ser ut som de gör, avslutar Meit Fohlin.